Trihineloza je bolest uzrokovana embrionima Trichinella spiralis za vreme njihove migracije iz creva čoveka u mišiće, a praćena je povišenom temperaturom, jakim bolovima u mišićima i oticanjem lica.
Bolest je kod čoveka otkrivena 1835. godine u Londonu, a kod nas je prvi put registrovana 1923. godine u Zemunu. Trihinela se može razvijati samo kod sisara i to mesojeda i svaštojeda. Toj grupi pripada i čovek. On najčešće oboli konzumacijom zaraženog svinjskog mesa, a svinje najčešće konzumacijom zaraženih pacova ili otpadaka zaraženog svinjskog mesa.
Svinjsko meso koje nije dovoljno termički obrađeno bilo dejstvom visokih ili niskih temperatura, a u sebi sadrži učaurene larve trihinele jedini je uzročnik pojave trihineloze kod ljudi. Od domaćih životinja oboljevaju još psi i mačke, a od divljih pacovi, divlje svinje, lisice, jazavci i medvedi.
Trichinella spiralis je mala valjkasta glista čiji je mužjak dužine 1,4-1,6 mm i širine 0,04 mm, a ženka je krupnija dužine 3-4 mm i širine 0,06 mm.
Konzumacijom zaraženog mesa unose se učaurene larve, koje se u procesu varenja oslobađaju opne i izlaze iz njih u crevima gde dolazi do razvoja u odrasle jedinke i kasnije do razmnožavanja. Ženke rađaju žive larve duboko u sluzokoži tankog creva, odakle se ove šire po celom organizmu putem krvi, limfe ili direktno kroz vezivno tkivo.
Larve se kreću kroz organizam do poprečno-prugaste muskulature i učaure se u mišićnim vlaknima, najčešće muskulaturi za žvakanje, mišićima oka i grkljana i međurebarnim mišićima. Dešava se da napadne i srčani mišić, što ima opasnije posledice po zdravlje.
Preventiva:
– svinje se moraju gajiti u zatvorenim objektima, da ne dođu u kontakt sa pacovima, a njih treba eliminisati redovnom deratizacijo
– obavezan pregled mesa kod veterinara, čime se ustanovljava prisustvo trihinele, a materijal iz kojeg se najbolje determiniše je deo dijafragme gde je koncentracija larvi najveća.
Autor: Predrag Popov, dipl. inž.
PSS Zrenjanin