Tovno govedarstvo u Srbiji – Moguć tov 225.000 grla

junad tov

Tovno govedarstvo ima, gotovo, stalne oscilacije u obimu proizvodnje, ponude i cena. To su faktori koji u odnosu na dužinu proizvodnje značajno utiču na racionalnost u ovom poslu.

Oscilacije u prodaji žive junadi, pogotovo za izvoz, ciklično donose mnogo veću ponudu utovljene junadi i to utiče na smanjenje tova i ekonomsku stabilnost farmera, koji, ne retko, i odustaju od ovog posla. Više se ne može sa sigurnošću tvrditi da se ovim poslom u Srbiji bavi 16.000 gazdinstava, kao i da stočarstvo sa 30% vrednosti učestvuje u ukupnom proizvodu poljoprivrede koji se kreće od 4 do 5 mlrd $ sa agroindustrijom.

Klanice godišnje preuzimaju za različite potrebe oko 80.000 junadi, a domaćinstva potroše u proseku 4,5 kg junećeg mesa po glavi stanovnika.

Cena junećeg mesa u Srbiji je na 71. mestu među 103 zemalja u svetu, i iznosi oko 7,00 $/kg.

Navike u potrošnji junećeg mesa među stanovništvom u Srbiji su slabe, pa je i ponuda klaničara svedena na par kilograma u manjim mesnicama.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa nizom podsticajnih i bespovratnim novcem datim stočarima učestvuje u razvoju ove grane – posebno govedarstva.

Izuzetnu podršku imaju stočari koji se bave uzgojem kvalitetnih tovnih rasa – dobijaju premiju od 40.000 dinara, a mogu se kupiti i priplodna grla uz učešće davaoca do iznosa od tri miliona dinara.

Za utovljenu junad gazdinstva dobijaju 20.000 dinara, a uslov je da utovljeno grlo preuzme klanica ili izvoznik.

Međutim, tovno govedarstvo ima, gotovo, stalne oscilacije u obimu proizvodnje, ponude i cena. To su faktori koji u odnosu na dužinu proizvodnje značajno utiču na racionalnost u ovom poslu.

Ako se farmer, opredeljen za tov ili proizvodnju tovnog podmladka, opredeli za kvalitetne rase, to je dobro polazište na putu do profita.

Pet reprodukcionih centara tovnih rasa u Srbiji su trenutno najbolji dokaz da je Srbija na dobrom putu potpuno novog koncepta u ovom delu stočarske proizvodnje. Sada imamo šansu da ukrštanjem rasa dođemo do novog kvaliteta u ponudi junećeg mesa.

U Srbiji se gaji oko 470.000 krava starijih od 24 meseca. Ova grla su, dakle, u reproduktivnoj fazi i stočari mogu svake godine da očekuju oko 450.000 teladi.

Po pravilu, polovina ukupnog telenja su muška grla, dakle, za tov imamo svake godine najmanje 225.000 grla.

Kada se analizira izvoz junadi, onda je jasno zašto su naši tovljači na mukama. U poslednje dve godine uspeli smo da izvezemo 28.000-30.000 junadi. Sva ostala ponuda završila je kod nakupaca, prekupaca i domaćih klaničara. Bilo je i uvoza teladi iz Rumunije.

Prema nepotpunim podacima, na imanjima stočara trenutno se nalazi 67.848 teladi mlađih od šest meseci, a starijih od godinu dana 63.301. U tovu je oko 29.749 junadi.

Pripremio Čedomir Keco

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede