Težina krmača – prekomerni kilogrami štete srcu

svinja sajam

Istraživanja o uticaju telesne mase na zdravlje svinja. Prekomerni kilogrami štete srcuUtvrđeno je da gojazne i neaktivne svinje boluju od srčanih problema i visokog pritiska, a podložnije su i stresu.

U stresnim uslovima moguć je razvoj infekcija koje loše utiču na kvalitet mesa.

Prirast svinja je osobina na koju je nauka stavila akcenat u selekciji, a zdravlje njihovog srca ostalo je u drugom planu.

Neprestano povećanje telesne mase, po svemu sudeći, ima uticaja na veću učestalost srčanih problema kod svinja, prenosi sajt „Pigprogres“. Prema istraživanjima stručnjaka Gerarda van Esena, zdravstveni problemi svinja u modernoj proizvodnji koji negativno utiču na svinjarsku industriju mogu se loše odraziti i na zdravlje ljudi.

Prema studiji koju je ovaj stručnjak sproveo u Erazmus medicinskom centru u Holandiji, kod svinja teških više od 150 kilograma dolazi do patogenih promena na srcu, a zabeležen je i nagli porast krvnog pritiska. Ove promene, baš kao i kod ljudi, pripisuju se nezdravom načinu života. Svinje s prekomerom težinom provode veći deo dana spavajući i imaju veoma malo fizičkih aktivnosti. Sve to dovodi do slabljenja funkcije srca što se može negativno odraziti na njihovo zdravlje, posebno tokom stresnih perioda u životu kao što je prasenje krmača.

Van Esen je u svojoj studiji istakao da svinjarska industrija još uvek nije svesna ovog problema, te da će u budućnosti morati da mu posveti veću pažnju. Israživanje koje je uradio ovaj stručnjak značajno je i za ljude, jer je funkcionisanje srca čoveka i svinje slično. Zastoj srca koji se događa kod gojaznih ljudi je veoma sličan srčanim problemima koje imaju pretovljene svinje. I kod jednih i kod drugih, kako je utvrđeno, glavni uzrok problema su prekomerna težina, nedovoljno kretanje, odnosno nezdrav način života.

Iz tog razloga upozorio je farmere da obrate pažnju na postojanje ovog problema, pogotovu u periodu kad spremaju životinje za transport. Uobičajeno je da se svinjama koje se šalju u klanicu uskraćuje voda što izuzetno stresno utiče na njih. U kombinaciji s gojaznošću i dotadašnjim neaktivnim životom često dolazi do srčanih problema, pa čak i munjevitog razvoja određenih bakterijskih infekcija. Utvrđeno je da u ovakvim stresnim uslovima slabi funkcija creva, pa intestinalne bakterije za

kratko vreme, odnosno pre dolaska u klanicu, mogu da pređu u krvotok i meso. Rezultat je kontaminirana svinjetina, koja može da izazove trovanje onih koji je konzumiraju.

A. Milić

Poljoprivrednik 2611

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede