Stočari: Neophodno još 5.000 tona merkantilnog kukuruza

telici

Stočari, odgajivači tovnih junadi predlažu da se u cilju smirivanja tržišta odvoji još 5.000 tona kukuruza.

Državne robne rezerve pritisnute prijavama za razmenu kukuruza za junad

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit” iz Novog Sada, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda, ocenio je danas Odluku Državnih robnih rezervi i Vlade Srbije, da za razmenu merkantilnog kukuruza za živu junad odvoji 10.000 tona, kao veoma korisnu, ali nedovoljnu da bi se smirilo tržište.

Zbog toga Upravni odbor predlaže, a zatražiće i podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlade, da se za ovaj model odvoji još 5.000 tona merkantilnog kukuruza.

Do danas je ovom udruženju prijavljeno za razmenu 1.300 junadi iz 130 gazdinstava, a kako saznaje „Agroservis plus” Državne robne rezerve su već evidentirale u svojoj kancelariji više od 30 prijava.

Prema konsultacijama koje su danas predstavnici Udruženja „Agroprofit” obavili u državnoj administraciji, postoji volja da se dodatnim odvajanjem merkantilnog kukuruza pomogne stočarima da obnove proizvodnju.

Saradnici udruženja danas su obavestili upravu da je odluka o povećanju izdvajanja merkantilnog kukuruza, zapravo, najveća podrška da se ova grana stabilizuje i da se „otvori” prostor da se i Privredna komora Srbije uključi u plasman junećeg mesa.

Podsticaji koje država izdvaja za stočarstvo su u znatnoj meri doprineli da se broj kvalitetnih priplodnih grla u Srbiji poveća u veoma kratkom periodu.

Do sada je uveženo više od 1.000 priplodnih grla rase šarole, angus i nešto manje limuzinera i hereforda.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede