Sporedni proizvodi prehrambene industrije koriste se i za ishranu domaćih životinja. U svom sastavu imaju proteine, vitamine, celulozu, šećere…
Koristimo:
- mekinje,
- rezance šećerne repe,
- surutku,
- obrano mleko u prahu
- pivski top
- riblje brašno
Kakav je sastav i primena ovih proizvoda ukazuje agronom savetodavac Aleksandar Canić.
Mekinje
Mekinje su najvažniji sporedni proizvod mlinske industrije za ishranu životinja. Mekinje ne smeju da sadrže više od 40% brašna.
U odnosu na žitarice, mekinje imaju više proteina, masti, sirove celuloze, ali zato su manje svarljivosti i hranljive vrednosti. Mekinje sadrže velike količine fosfora koji se nalazi u fitinskom obliku zbog čega ih nepreživari ne mogu koristiti u dovoljnim količinama, takođe sadrže vitamine B komleksa, 14% sirovih proteina, 3-4% sirovih masti i 8-15% sirove celuloze.
Sveži ili osušeni repini rezanci
Rezanci šećerne repe se dobijaju seckanjem rezanaca sveže repe u difuzerima. Mogu se koristiti u svežem i osušenom stanju i kao silaža. Sveži repini rezanci sadrže oko 90% vode, siromašni su u proteinima i mineralnim materijama, a najveći deo suve materije čine šećeri zbog čega se lako kvare.
Sveži i silirani repini rezanci se najviše koriste u tovu junadi i za ishranu muznih krava.
Pivski top ima prijatnu aromu
Pivski trop ostaje nakon otakanja fermentisane tečnosti piva, a naziva se još i treber. Sadrži oko 85% vode, 3-7% sirovih proteina, 4-8% sirove celuloze. Pivski trop ima prijatnu aromu i može da se daje kravama do 12kg. Osušeni pivski trop sadrži najviše 10% vode i najmanje 20% sirovih proteina.
Sporedni proizvodi industrije mleka
Obrano mleko u prahu se dobija isparavanjem prethodnog mleka. Normalnom mleku prvo je oduzeta mast i vitamini rastvorljivi u mastima. Obrano mleko u prahu sadrži oko 5% vode, a u suvoj materiji sadrži 34-36% proteina, 0,5-1,5% masti, 6,5-9% pepela.
Proteini iz ovog hraniva ima visoku svarljivost kod preživara 90%, svinja 95%, a kod živine oko 92%.
Surutka se dobija iz slatke surutke u procesu proizvodnje sireva nakon izdvajanja kazeina. Surutka u prahu od ukupne količine suve materije sadrži do 70% laktoze, proteina 12%, 0,5% masti10,5% pepela.
Koristi se kao energetsko hranivo u ishrani podmlatka i za ishranu živine kao energetsko hranivo.
I od ribe
Riblje brašno se dobija iz mesa riba, ima karakterističan miris na ribu. Riblje brašno sadrži 50-70% proteina koji imaju veću biološku vrednost od ostalih proteinskih hraniva. Procenat masti se kreće od 6-19%. Riblje brašno sadrži veke količine mineralnih materija oko 18%. U proseku sadrži 8% kalcijuma, 6% fosfora i oko 2% kuhinske soli.
Riblje brašno se najviše koristi u ishrani brojlera i za tov svinja, dodaje Canić iz PSSS.
Još malo o suvim repinim rezancima
Ovo tipično ugljenohidratno koncentrovano hranivo koristi se jednako uspešno kako u ishrani muznih krava, tako i u ishrani junadi u tovu, ističe agronom PSSS Goran Joksić. Suvi repini rezanci mogu da se koriste kao satavni deo smeše koncentrata ili posebno hranivo.
Treba znati da je to dijetetsko hranivo i da ima uticaj na bolje iskorišćavanje hranljivih materija iz silaže i sena. Suvi rezanci upijaju značajne količine vode i jako bubre, tako da u uslovima uzimanja vode po volji potrebno je davati ih do 4 kg dnevno po grlu. Ako se daju veće količine potrebno ih je kvasiti. Veća količina rezanaca zahteva dodavanje Ca i P.
Pored toga povećan procenat rezanaca u obroku može da dovede do deficita celuloze i masti. Najzad povećan udeo rezanaca u obroku za krave muzare dovodi do promene izgleda, ukusa i mirisa mleka. Ono poprima miris koji podseća na miris ribe, a boja dobija sivu nijansu.
Tovnim grlima može se davati nešto veća količina suvih rezanaca, ali i tu ne bi trebalo dati više od 5 kg po grlu dnevno, a kravama već pomenutih 4 kg na dan po grlu, savetuje Joksić.