Ručna muža: 10 razloga zašto se vaša krava rita i kako to sprečiti

rucna muza

Kažu da je za ručnu mužu krava potrebno preko 200 pokreta rukom da bi se izmuzao litar mleka. Zato i ne čudi da spada među najteže i najodgovornije poslove na farmi.

A šta je ručna muža?

Ručna muža predstavlja skup određenih pokreta šake i prstiju muzača, koje moraju biti oprane pre muže. Zatim se vrši dezinfekcija vimena toplom vodom (35-40 ºC) krpom ili mekim sunđerom, prosušuje (briše) suvom i čistom krpom.

Prvi mlaz se izmuzava iz svake sise u posebnu posudu kako bi se proverilo da nema ugrušaka, krvi, sluzi i slično. Kada se utvrdi da je sve u redu, počinje se sa mužom koja se mora vršiti celom šakom i ispruženim palcem, sise se ne smeju povlačiti između dva prsta (kažiprsta i palca) jer to izaziva bol i može doći do oštećenja vimena. Muža može maksimalno da traje 6-8 minuta i mora biti sprovedena do „poslednje kapi“ mleka, jer sadrži najviše mlečne masti, a i da ne bi došlo do upale vimena zbog zaostalog mleka usled čega može doći do razvoja bakterija.

Osim toga kravi morate obezbediti mir i tišinu, bez nepoznatih ljudi, bez vike i udaranja kako bi se osećala spokojno, treba joj jednostavno obezbediti uobičajenu svakodnevnu rutinu. Ovako dobijate ne samo pomuženu, već i srećnu kravu koja je sve ovo mirno izdržala, iako joj je rep bio eventualno vezan za nogu. Ali šta ako je krava uznemirena i nemirna, a vi tada dobijate kravu koja se rita, a pride i prosuto ili nepomuženo mleko?!

krave na ispasi srednji plan

Ručna muža i što se krava rita?

1. Ovo joj je prva muža

Ukoliko ste neiskusni u ručnoj muži, najbolje je da pronađete nekog ko je stručan, kako bi vas naučio.

2. Skoro se otelila

Krava se nedavno otelila, još uvek je nervozna zbog hormonalnog disbalansa, ali i to je rešivo kao i sve – potrebno je vreme.

3. Odvojena je od svog teleta

Ukoliko mleko „delite“ sa teletom, želite da je pomuzete, a tele nije u blizini. U početku je poželjno dovoditi tele, dok se krava ne privikne.

4. Krava je u „teranju“ (estrusni ciklus – polni žar)

Kod krava i junica estrusni ciklus traje 21 dan (18-25). Prihvaćeno je da kod junica u proseku iznosi 20, a kod krava 21 dan. Tokom muže u ovom periodu može se očekivati ritanje – prosuto mleko, smanjena količina pomuženog mleka, te se mora primeniti brža muža.

5.  Preselili ste je na drugo meso

Novo okruženje, novi ljudi, nove rutine u muži. U ovom periodu (nedelju-dve) možete očekivati promene u ponašanju, manje mleka i ponovno upoznavanje sa karakterom vaše krave.

6. Plaši se kofe (krave mužene mašinski pre ručne muže)

Krava je pre prelaska na ručnu mužu, mašinski mužena, navikla je na određene vibracije aparata za mužu. Jednostavno joj je potrebno vreme da se navikne na dobovanje mleka po kanti. Kako se kanta, između kravljih nogu, puni mlekom u mlazevima koji izazivaju vibracije, tako se krava umiruje i prestaje sa ritanjem. Možete očekivati samo malo „stepovanja“.

7. Gladna je i nestrpljiva

U ovakvoj sitaciji, krava je nemirna, ne rita se, ali podiže noge. Pokušava na sve načine da vam stavi do znaja da je gladna ili da joj ponestaje hrane.

8. Promenjena joj je hrana

Promenili ste proizvođača njene omiljene hrane ili ste joj ponudili nešto na šta nije navikla. A domaća krava to itekako ume da prepozna.

9. Bolno vime i blokirani mlečni kanali

Dovoljno je samo da joj dodirnete vime, i krava koja se inače ne rita će odmah ustuknuti, a možda početi i da se rita. Proverite da u mleku nema ugrušaka, crvenih pega na vimenu (zapaljenski proces, povišena temperatura) i zapušene kanale. Mastitis je bolje na vreme sprečiti, nego lečiti.

10. a) Možda vas jednostavno ne voli

Moguće je i jedno i drugo. Ne postoji objašnjenje za ovo ponašanje kod krava, jednostavno imaju i ovakve faze – možda ste je uštinuli prilikom muže ili se oseća zapostavljeno u odnosu na druge krave ili je takve naravi.

      b) Takva joj genetika

Kravlje osobine mogu sadržati i ovako nasleđe: ritanje. O ovome su posvedočili neki iskusni farmeri – ako se mama krava ritala, moguće da će i njena „ćerka“.

muza mleko

Kako možete sprečiti ritanje krave?

Fiksiranje krave kanapom, kukama ili brnjicom

Kao prvo, da bi krava prihvatila lakše kanap tokom muže, bilo bi dobro vezivati je tokom hranjenja dok je još tele. Farmer ujedno treba da navikava tele na štalu u kojoj će kasnije boraviti, tako što će je povremeno vezivati i brižljivo primenjivati prividnu mužu.

Evo nekoliko saveta:

  • dve kuke spojiti jačim kanapom koji ide iznutra, a kuke idu na zadnje noge iznad zgloba ili kolena, tako su joj noge bliže jedna drugoj. Međutim može se desiti da krava počne da skače i padne, što nikako nije cilj.
  • krava se stavi do zida, pa se jedna noga veže i zategne prema nazad, a kanap se veže za nešto u zidu (metalna alka), ovim se postiže da krava stoji na tri noge i vremenom se može navići
  • fiksiranje kravine glave, tačnije rogova uz valov (hranilicu) kravu će naterati da stoji potpuno mirno
  • postoji i varijanta stavljanja brnjice (alke) i povlači se kanapom ili hvatanje prstima za nos, što će joj odvlačiti pažnju sa muže (i za ovu opciju su potrebne dve osobe)
  • korišćenja ritulje (blokator – metalna naprava u obliku iskrivljene cevi) koja se zakači za slabinu i leđa, te se krava neće ritati na toj strani sa koje se muze, jer je previše pokreta boli. Ovo je delotvorno samo ako se krava umereno rita i unazad, ukoliko je „besna“ nemoguće je uopšte postaviti spravu. Korišćenje ritulje može izgledati nehumano, međutim pokazalo se uspešnim i bez povređivanja krave.

Postoji i opcija vezivanja kanapom oko stomaka, po principu omče i povlačenjem sa druge strane

Držanje kravinog repa

Za ovo su potrebne dve osobe, jedna koja podiže rep kravi u vis i vuče ka glavi, a druga da muze. Može se dešavati da u početku krava klekne na prednje noge, ali posle par dana se navikne. Postoji i varijanta, da se rep provuče između buta i vimena i jako se zategne ka napred. Ovo su sve oprobane metode iskusnih farmera.

Spremite rezervnu posudu za mleko

Ovim je možda nećete sprečiti da se rita, ali bar vam mleko neće biti prosuto. Gledajte da vam kofa bude što bliže, da nije velika i napunjena, kako bi ste brzo mogli da odreagujete ako se krava naglo cimne.

Brže muzite ili dodajte još jedan par ruku

Brzo ćete završiti, a najidealnija je možda varijanta dva para ruka, dakle skraćujete vreme muže duplo, krava neće stići da se unervozi, a kamoli rita.

Ako ste joj promenili mesto, pokušajte da joj dočarate njeno staro mesto

Ova metoda možda deluje čudno, ali može biti delotvorna. Donesite poznate predmete, položaj zida, ne morate štalu baš da okrenete naopačke, možda će biti dovoljno da joj dovedete telence ukoliko je vaša krava muzara mama.

Muzite u manju posudu, da smanjite buku

Ovako mleko neće dobovati toliko, ukoliko budete muzli jednom rukom, a posudu držali što bliže vimenu kako bi pravili što manje buke.

Ručna muža drugim redosledom ili je muzite odpozadi

Ukoliko ste prvo muzli prednje dve sise, počnite sledeći put, od zadnje dve, ili dve koje su vam bliže, jednu sa levom rukom a drugu desnom.

U varijanti muže otpozadi, ne postavljate se iza, već pored krave. Podvucite joj rep između vimena i nogu, držite kofu iza nje jednom rukom, uz noge, a drugom muzite unazad (povlačenje sisa ka nazad). Ovo najbolje deluje, ako ste joj posudu sa hranom malo povukli unapred, pa prosipa hranu, ona će malo krenuti unapred, i naći se u idealnoj poziciji za mužu na ovaj način. Jednostavno možete isprobavati dok ne pronađete najidealnije rešenje.

Stanite, postavite se drugačije

Ovo se odnosi i na vas i na kravu. Jednostavno postavite se onako kako kravi najviše odgovara, neke stane sa obe noge raširene u ravni što je idealno, ali neke  krave jednu nogu izbace malo napred, a drugu povuku unazad. Nemojte je forsirati da se prilagođava vama, nego se vi prilagodite njoj za početak.

Neka je pomuze neko u koga krava ima poverenje

Ovo u mnogome zavisi do krave, a i to se otkrije veoma brzo. Ovo ne možete znati kada kupujete kravu, ali vrlo brzo nakon par ispobavanja se vidi koga krava poštuje više, ko je jednostavno dominantniji.

Ako sve ostalo omane, izmuzite je na pod

Iako je ovo prilično demorališuće, ali mleko jednostavno mora da se izmuze iz vimena. Krava može da postane nemirna pred kraj muže i ako brzinski ne izmuzete tih nekoliko mlazeva mleka, može doći do upaljenskog procesa (mastitisa). Tako da ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji, ne oklevajte izmuzite do kraja, ako treba i na pod.

Autor teksta je Svetlana Stanković Avakumović

Pročitajte o prevenciji mastitisa

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede