Postupanje s teletom nakon rođenja

tele leži

Blagovremena pomoć od presudne važnosti. Prva mera u zbrinjavanju teleta je uklanjanje ostataka sluzi iz nozdrva i usne duplje.

U uslovima normalnog porođaja, krava obično može da ustane 10-15 minuta nakon rođenja teleta i odmah mu poklanja punu pažnju. Liže ga i podstiče da stane na noge.

Tri četvrtine svih gubitaka teladi nastaje prilikom porođaja, a samo jedna četvrtina njih umire nakon toga.

Za pružanje prve pomoći teletu potrebno je pripremiti čist peškir ili krpe, rastvor joda i medikamente za podsticanje disanja. Ukoliko tele po rođenju ne ostaje uz majku, treba pripremiti odgovarajući boks za smeštaj životinje.

Prva mera u zbrinjavanju teleta je uklanjanje ostataka sluzi iz nozdrva i usne duplje. Na taj način omogućava se da vazduh dopre do pluća.

Stavljanje prsta u nozdrvu nije baš najbolji način da se podstakne disanje kod teleta, jer postoji mogućnost od stvaranja infekcije.

Isto tako, nije dobro uvlačiti slamku u nozdrvu, jer je ona često zaprljana (bakterije, gljivice), tako da lako preko nozdrva može da dođe do infekcije gornjih disajnih puteva.

Tele se obično drži za zadnje noge da bi porođajna sluz koja se nagomilala u plućima mogla da isteče. Porođajna sluz može se nagomilati u velikim količinama. Sluz koja pri ovom postupku izlazi često dolazi iz abdomena i izbacuje se preko nosa.

Da bi se podstaklo na disanje, neki stočari telo teleta polivaju hladnom vodom.
Ovo nikako ne bi trebalo raditi, zato što se tako tele rashlađuje. Hladnu vodu iz posude trebalo bi posuti samo na glavu i vrat, jer se neposredno uz potiljak nalazi centar za disanje.

Znak da je tele prebrodilo krizu jeste njegova sposobnost da podiže glavu i legne u prsni položaj.

Kidanje pupčane vrpce rukom je teško, jer je ona elastična i otporna. Ukoliko se pupčana vrpca pri teljenju sama prekine i normalne je dužine (6-9 cm), trebalo bi istisnuti ostatak krvi. Ovo bi trebalo uraditi tako što se pupčana vrpca stisne između dva prsta i krv se potisne nadole. Potom se pupčana vrpca otvori na kraju i rastvor s povidon jodom se potisne ka pupčanom otvoru i lagano se masira.

Pregled i dezinfekcija pupka mere su koje se obavezno moraju sprovesti prilikom zbrinjavanja teleta. Povidon jod je dobar za dezinfekciju, a osim toga, isušuje pupčanu vrpcu. Trebalo bi dezinfikovati i oblast oko pupka, a ne samo pupčanu vrpcu.

Neophodna je i kontrola pupka 24 sata po rođenju. Ukoliko pupčana vrpca nije potpuno suva, treba preduzeti još jednu dezinfekciju.

Normalno i vitalno tele odmah po rođenju leži nekoliko minuta u prsnom položaju sa savijenim prednjim nogama pre nego što pokuša da ustane. Nije dobro da tele leži na boku, jer tada oba plućna krila ne mogu biti u punoj funkciji.

Tele se rađa s telesnom temperaturom od 40 stepeni, koja za 12 sati opada na 38 stepeni. Ovaj gubitak toplote često je posledica niske temperature u štali. Naglo gubljenje telesne temperature nije dobro, pa se zato preporučuje da se upotrebe i lampe za grejanje.

Dipl. inž. Kosovka Jakšić
PSSS „Kosovska Mitrovica“

Poljoprivrednik 2632

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede