Tokom prašenja svako prase treba prihvatiti, očistiti od sluzi, odseći pupčanu vrpcu (obavezno dezinfikovati), staviti pod grejalicu i osušiti. Najkritičniji
period pri uzgoju prasadi je period prašenja i prvih nekoliko dana nakon prašenja. Najveći gubici nastaju u ovom periodu i kreću se oko 80%.
Treba im obezbediti temperaturu od 32-34°C. Razlog za to je što nemaju razvijenu termoregulaciju i termoizolaciju. Ukoliko im nije obezbeđena odgovarajuća temperatura, slabije sisaju, često dolazi do uginuća, slabljenja imuniteta, sporijeg oporavka.
Odmah nakon prašenja ili nekoliko dana po prašenju prasićima treba iseći zube oštrim makazama da ne bi povređivali krmaču pri sisanju. U periodu starosti između 16-22 dana zaseći zube koji su u međuvremenu izrasli.
Treba im omogućiti da što pre posisaju kolostrum, jer iz njega dobijaju antitela i stiču tzv. pasivni imunitet, otpornost na nepoželjne uticaje okoline. U početku kolostrum sadrži mnogo više antitela, posle 5-6 sati broj antitela se smanjuje za pola. Ni jedno drugo hranivo nije toliko dobro kao kolostrum, zato se treba potruditi da prasići u prvim nedeljama života dobiju što više mleka.
Ako se desi da krmača i pored dobre ishrane ne luči dovoljne količine mleka, onda prasiće treba početi prihranjivati. Najbolje je kozije ili ovčije mleko kome treba dodavati istu količinu vode. U periodu starosti 8-10 dana potrebno je davati manje količine ječma (oko 50 grama) pomešanog sa 5 grama dobro istucanog drvenog uglja koji se daje radi boljeg varenja hrane.
Odbijanje prasadi se vrši sa 28 dana starosti kada imaju 6 i više kilograma, što predstavlja stres za prasad. Starter se koristi od 4-6 nedelje starosti, a od 7-12 nedelje grover.
Autor: Ljiljana Ćurčić
psss.rs