Potrebe krava za vodom u periodu visokih letnjih temperatura značajno se povećavaju. Obaveza odgajivača je da obezbedi hemijski i bakteriološki ispravnu vodu
Za optimalan nivo konzumiranja obroka neophodna je zastupljenost suve materije u obroku od oko 50%. Međutim to zavisi od gubitka vode iz organizma koji je izraženiji u toplom, letnjem i sušnom period godine.
Kada se goveda nalaze na paši pod velikim su uticajem sunčevog zračenja i visoke toplote. Zato je poželjno da visok sadržaj vode u zelenoj masi bude zastupljen u što dužem periodu njegove upotrebe. Poznato je da odrasla goveda konzumiraju i do 100 kilograma zelene mase na dan, što predstavlja unos od približno 90 litara vode u organizam.
Međutim, dnevne potrebe u vodi tokom leta dostižu i do 180 litara, što obavezuje farmera da obezbedi odgovarajuće načine za snabdevanje vodom, naglašava Dragoljub Krajnović, savetodavac za stočarstvo PSSS.
Podrazumeva se da izvorišta vode trebaju da budu stalno dostupna grlima na paši. Neophodno je obezbediti prirodni i veštački zaklon od direktnog uticaja sunčeve svetlosti na pašnjaku, da bi se omogućilo bolje odavanje toplote, uz smanjenje gubitka vode iz organizma.
Bez obzira na način držanja stoke i realna rešenja u ishrani potrebno je obezbediti kvalitetno, ispravno i pravovremeno snabdevanje vodom. Ovo podrazumeva da sistemi za vodosnabdevanje moraju na osnovu procenjenih potreba držanog zapata da obezbede odgovarajuće količine vode, podseća Krajnović.
Osim toga voda mora biti hemijski i bakteriološki ispravna. Stoka se u toplom i sušnom periodu godine mora snabdevati optimalnim količinama mineralnih materija, što upućuje da nije dovoljna samo ona količina koja se unese putem premiksa kroz redovne obroke. Razlog je intenzivno odavanje hranljivih mineralnih materija kroz znoj. Za ovu priliku, navodi savetodavac PSSS, najprikladnije za upotrebu su takozvane blok -lizalice koje grla mogu da koriste po volji.
Foto: pixabay.com