Cena junadi – Sačekati veću otkupnu, potrebna pauza za prodaju

porasle cene junadi

Otkupna cena junadi od 2,20 evra/kg žive mere na granici ostvarenja pozitivnog poslovanja farmera koji privode kraju tov.

Najveća ponuda kvalitetne junetine u regionu u Srbiji

„Bolje je sačekati veću otkupnu cenu za kvalitetnu utovljenu junad, nego je isporučiti nakupcima i klaničarima po ceni manjoj od 2,20 evra/kg žive mere„, kaže za „AgroServis plus” Ivan Radosavljević iz Bogatića. On je nedavno obnovio tov i već prve nedelje imao je više uginuća teladi, koja su u Srbiju dovežena iz Rumunije i najverovatnije nisu prošla ni karantin.

„Nisam imao drugog izbora, morao sam prihvatiti zamenu junad za telad, bez šanse da biram grla. Nastavljam tov i nadam se boljim danima“, kaže Radosavljević.

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit” danas je, nakon analize tržišta junadi kod nas i u regionu, zaključio da naša zemlja ima najveću ponudu kvalitetne junadi  i da zbog sve većih potreba za junećim mesom može se očekivati i veća cena.

Nakon duže pauze interesovanje za naše tržište pokazali su i kupci iz Italije, koji žele da kupe milanez od junica. Međutim, ove kategorije goveda ima najmanje u ponudi.

Pomenuto udruženje ocenjuje da je otkupna cena junadi od 2,20 evra/kg žive mere na granici  ostvarenja pozitivnog poslovanja farmera koji privode kraju tov.

Potrebna pauza za prodaju

Udruženje predlaže da farmeri sedam do deset dana zaustave prodaju kako bi uspostavili veću cenu, jer nije realno više očekivati bilo kakvu intervenciju od strane države, jer u potpunosti još nisu izmirene i odobrene premije od 20.000 dinara za prodatu junad.

Prema saznanju Proizvodne grupe tovljača, uskoro se može očekivati sve veći interes za kupovinu tovnog podmlatka težine do 300 kg. O ovom poslu i prodaji junadi u Albaniji predstavnici udruženja su razgovarali sa vodećom industrijom mesa u ovoj zemlji i nakon  dogovora sa farmerima Proizvodna grupa će uputiti zvaničnu ponudu.

Cena junadi u regionu je gotovo u svim zemljama iznad dva evra, a u Hrvatskoj se prodaje od 2,30-2,60 evra/kg, zavisno od rase. U Mađarskoj, gde više i nema dovoljno kvalitetnih grla za stalne kupce, beleži se cena 2,10-2,15 evra/kg.

Pojedini tovljači u Turskoj, Izraelu i Albaniji  žele da kupe telad za dalji uzgoj i zavisno od težine i rase plaćaju 2,65-3,10 evra/kg. Iz regiona najviše utovljene junadi je prodano u Liban (bolja grla), Irak i Libiju (lošija junad).

Iran, koji je najavio saradnju sa Srbijom, nabavlja manje kvalitetnu junad iz Južne Amerike i Bugarske, tako da se više ne može očekivati njihovo prisustvo na našem tržištu.

Iskusniji stočari tvrde da će uskoro biti nedovoljno junadi, jer su farmeri u nekim zemljama odustali od tova zbog visoke cene hraniva. Dobar pokazatelj za ovu tvrdnju je, kako kažu,  i podatak da se kupuje utovljena junad holštajn rase.

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit”, kako je danas zaključeno, obnoviće predlog Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se na sednici mešovitog komiteta za saradnju Srbije i Kine otvori rasprava o izvozu junećeg mesa u ovu mnogoljudnu zemlju.

Naime, među ozbiljnim odgajivačima tovnih rasa postoji zabrinutost zbog čestih kolebanja prodajnih cena i potražnje, a Kina je dugoročno opredeljena za uvoz junećeg mesa, za razliku od Ruske Federacije, koja sve više svoje potrebe obezbeđuje iz sopstvene proizvodnje. (B.P.)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede