Otvoren Treći javni poziv programa „50:40:10“, prijave od 4. decembra 2023.

prezentacij atraktora u radu

Otvoren Treći javni poziv programa „50:40:10“, bespovratna sredstva po korisniku i do 200.000 evra. Ukupna vrednost iznosi 750 miliona dinara

Treći javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom, raspisan je 27. novembra, dok će prijave biti otvorene od ponedeljka, 04. decembra. Ukupna vrednost sredstava za Treći poziv iznosi 750 miliona dinara, a poziv je namenjen prvenstveno agregatorima, odnosno preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama koje proizvode ili vrše otkup primarnih poljoprivrednih proizvođača, prerađuju ih i plasiraju na tržište.

Vrednosti investicija za agregatore mogu iznositi od 25.000 do čak 400.000 evra, a visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra.

Podnošenje prijava biće moguće isključivo onlajn putem sajta Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije www.scap.rs, kao i na sajtu Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs.

”Danas smo se okupili kako bi sumirali sve rezultate Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, čiji je osnovni zadatak pružanje podrške poljoprivrednim proizvođačima i agregatorima koji žele da poboljašaju i razviju svoje kapacitete“, rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milica Đurđević.

Đurđević je istakla da je kroz dva prethodna javna poziva više od 3.500 poljoprivrednika iskazalo zainteresovanost za ovaj projekat koji se finansira po modelu 50:40:10, gde 50 odsto sredstava predstavljaju bespovratna sredstva obezbeđena iz zajma Svetske banke, 40 odsto sredstava finansira se iz kredita poslovnih banaka i 10 odsto sredstava predstavlja učešće samih poljoprivrednika.

„Planirano je i dodatno finansiranje projekta u iznosu od 100 miliona evra koji bi se realizovao u naredne tri godine. Tako ćemo dobiti priliku da raspišemo još javnih poziva, za sve sektore i da zajednički unapređujemo našu poljoprivrednu proizvodnju. Mislim da su ovo pravi projekti u koje što više poljoprivrednika treba da se uključi, pre svega jer nude odličan finansijski model”, zaključila je Đurđević.

Od 2020. godine do sada, uspešno su realizovana dva javna poziva, a sredstva iz prethodnih ciklusa iskoristilo je više od 1.350 korisnika i korisnica, koji su na ovaj način uspeli da obezbede novu opremu, infrastrukturu i mehanizaciju.  Pored toga, projekat je prvi koji korisnicima dodeljuje novac pre realizacije investicije, PDV tretira kao prihvatljiv trošak i aktivno se bavi zagovaranjem i promocijom ekološkog pristupa u poljoprivredi, kao i osnaživanjem mladih i žena koje žele da se bave poljoprivredom.

Kao Tim za realizaciju, veoma smo ponosni na dosadašnje rezultate Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije. Do sada je poljoprivrednicama i poljoprivrednicima dodeljeno 30,3 miliona evra bespovratnih sredstava, odnosno u proseku od 10.000 do 200.000 evra po korisniku“, kazao je koordinator Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, Milan Stevanović.

„Očekujemo preko 2.000 korisnika nakon ovog javnog poziva. Pozivamo sve agregatore, da se prijave i da zajedno stvaramo bolje uslove za poljoprivrednike i poljoprivrednice u Srbiji”, naglasio je Stevanović.

Na konferenciji koja je organizovana povodom raspisivanja Trećeg javnog poziva najavljena je mogućnost dodatnog finansiranja Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije u naredne tri godine, i to u iznosu od 100 miliona evra. O trenutnim doprinosima projekta svedoče i podaci da je svaki treći traktor kupljen u Srbiji tokom 2022. i 2023. godine finansiran upravo iz sredstava ovog projekta.

Sve uslove možete pronaći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs i veb stranici Projekta www.scap.rs

Preporučujemo: Traktor na putu i bezbednost svih učesnika u saobraćaju – 9 saveta

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede