Pojava crne pegavosti na listu krompira

crna pegavost na krompiru

Crna pegavost se javlja kod krompira i prouzrokovač ove bolesti je patogen Alternaria solani.

U pojedinim godinama štete od crne pegavosti na krompiru mogu dostići i preko 40 % gubitka prinosa, a kod jačih zaraza može doći do potpunog gubitka lisne mase.

Simptomi crne pegavosti se pojavljuju na listu, stablu i plodu.

Prvi simtomi se mogu javiti već u proizvodnji rasada, u obliku crnih pega okruglog oblika. Kod mlađih biljaka može doći do potpune defolijacije i propadanja biljaka.

Pege su u početku sitne nepravilnog oblika, a u kasnijim fazama su najčešće zonirane i uokvirene lisnim nervima i vrlo često se javlja i hloroza oko pega.

Širenje zaraze se vrši od starijeg ka mlađem lišću. Nedostatak magnezijuma može dovesti do jače pojave bolesti zbog oslabljenosti lisnog tkiva. Na stablu su pege obično veće od onih na listu i plodu.

Pege na plodu su najštetnije jer zaraženi plodovi nemaju više nikakvu tržišnu vrednost. Pege se najčešće primećuju oko peteljke gde se najviše zadržava vlaga.

Toplo i vlažno vreme pogoduje razvoju bolesti naročito relativna vlažnost vazduha od 90 % i temperature od 15-32 °C, uz optimalnu temperaturu za razvoj bolesti od 24-29 °C.

Kako suzbiti crnu pegavost na krompiru?

Preporuka našeg stručnog tima je da se preventivno primene fungicidi FUZIJA u količini 2,5 l/ha (50 ml na 10 l vode) i ALIJANSA u količini 2,5 kg/ha (50 g na 10 l vode) uz folijarnu prihranu MURTONIK GOLD ili SOLUVEG PARMA.

Ukolikoje došlo do pojave prvih simptoma uz preventivnu zaštitu preporuka je da se doda fungicid SEKVENCA u količini 0,5 l/ha (12-15 ml na 10 l vode).

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Izvor: Galenika Fitofarmacija

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede