Prvi rezultati popisa poljoprivrede: Svaki jedanaesti nosilac gazdinstva mlađi od 40 godina

popis poljoprivrede poceo

Prvi rezultati Popisa poljoprivrede 2023. pokazali da je prosečna starost nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva 60 godina

Rezultati Popisa poljoprivrede 2023. u Republici Srbiji pokazuju da se poljoprivrednom proizvodnjom bavilo 508.365 gazdinstava, od čega je 99,6% porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, saopštio je 30. januara 2024. godine Republički zavod za statistiku.

O prvim rezultatima Popisa govorili su dr Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, Martin Klauke, Šef Operacija II iz Delegacije EU u Srbiji, Dragana Marković, načelnica Odeljenja statistike poljoprivrede i šumarstva, kao i pomoćnik direktora Petar Korović.

popis poljoprivrede

Prvi rezultati Popisa poljoprivrede 2023.

Prosečno poljoprivredno gazdinstvo obrađuje 6,4 hektara, gaji jedno grlo goveda, pet grla svinja, tri ovce, 43 grla živine i ima oko tri košnice pčela.

Prosečna starost nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva je 60 godina, a tek svaki jedanaesti nosilac je mlađi od 40 godina. Od ukupnog broja porodičnih gazdinstava, žene su nosioci 22,8% gazdinstava.

Od ukupnog broja gazdinstava čak 61,7 odsto se bavi stočarstvom. Najviše goveda i svinja gaji se u Mačvanskoj oblasti, ovaca i pčela u Zlatiborskoj, a koza u Pčinjskoj oblasti. U Srednjobanatskoj oblasti je najveći broj živine.

U Regionu Vojvodine je najviše površina oranica i bašta (55,8 odsto), dok su voćnjaci najviše zastupljeni u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (54,9 odsto).

U popisu je tokom anketiranja na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, bilo angažovano 253 opštinskih koordinatora i 2.842 popisivača koji su obišli oko 742.000 poljoprivredenih gazdinstava.

Popis poljoprivrede 2023. je pripremio, organizovao i sproveo Republički zavod za statistiku, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023. i u okviru projekta pretpristupnih fondova Evropske unije IPA 2018.

Preporučujemo: Konkurs za sredstva za kupovinu seoske kuće – Bespovratno do 1.200.000 dinara

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede