Ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize za gorivo u iznosu od 50 dinara po litru

traktor setvostremac

Pravo na refakciju plaćene akcize poljoprivredno gazdinstvo može da ostvari za upisane, zasejane, odnosno zasađene površine do najviše 100 ha

Nedavno objavljenim Pravilnikom o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na motorno gorivo koje se koristi za poljoprivredne svrhe, definisani su uslovi za povraćaj dela novčanih sredstava potrošenih za nabavku goriva.

Od 1. januara 2024. godine, pravo na refakciju plaćene akcize prema ovom dokumentu mogu da ostvare nosioci poljoprivrednog gazdinstva (kao fizička lica), pravna lica i preduzetnici, pod uslovom da imaju gazdinstva upisana u Registar u aktivnom statusu, zatim, da u Registru imaju evidentirano poljoprivredno zemljište pod proizvodnjom biljnih kultura, odnosno da su izvršili obnovu registracije za tekuću godinu.

Pravo na refakciju plaćene akcize poljoprivredno gazdinstvo može da ostvari za upisane, zasejane, odnosno zasađene površine obradivog poljoprivrednog zemljišta pod odgovarajućom biljnom kulturom do najviše 100 ha. U kalendarskoj godini poljoprivredni proizvođači mogu da ostvare povraćaj za najviše 100 litara derivata nafte i biogoriva po hektaru. 

Podnošenje zahteva za refakciju plaćene akcize za gorivo

Zahtev za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize, u skladu sa pravilnikom, podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja, popunjavanjem elektronskog obrasca, preko platforme eAgrar.

Gazdinstva uz zahtev prilažu izdat fiskalni račun goriva koji sadrži poreski identifikacioni broj (PIB) ako su u pitanju pravna lica, odnosno jedinstveni matični broj građana (JMBG) ili broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) ako se radi o fizičkim licima kao nosiocima poljoprivrednih gazdinstava.

Fiskalni računi sa jedinstvenim matičnim brojem nosioca gazdinstva priznavaće se ako su izdati do 31. januara ove godine, dok u ostalim slučajevima račun mora sadržati broj poljoprivrednog gazdinstva. Inače, povraćaj je moguće ostvariti u iznosu od 50 dinara po litru.

Pripremio Saša Stamenković, PSSS

Preporučujemo: Traktor na putu i bezbednost svih učesnika u saobraćaju – 9 saveta

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede