Za pristup platformi „eAgrar“ potreban je eID broj. Kako uzeti svoj broj?

eagrar

Poljoprivrednici će kroz platformu „eAgrar“ uraditi onlajn sve što je potrebno za subvencije, za praćenje i izmene stanja svog gazdinstva

Poljoprivredni proizvođači treba da u poštama širom Srbije uzmu paramentre za svoj eID broj što predstavlja prvi korak za pristup platformi „eAgrar“, navodi se u obaveštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

e agrar

Kako bi dobili svoj eID, što je zapravo identifikacioni lični broj, poljoprivrednici koji poseduju pametne mobilne telefone treba da odu na šalter pošte i besplatno preuzmu elektronski identitet (eID). Oni poljoprivrednici koji ne poseduju pametne mobilne telefone treba da u MUP-u izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe.

Mapu sa lokacijama pošta koje izdaju eID kao i njihov detaljan spisak možete pogledati OVDE.

Cilj uvođenja sistema „eAgrar“ je digitalno poslovanje

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je za RTS da poljoprivednici već godinama mogu da preuzmu eID broj u svakoj Pošti i da, ako je neko fizičko lice za bilo koje druge potrebe eUprave podiglo eID broj i registrovalo se u eUpravi, može da koristi taj isti broj i nema potrebe da ponovo ide da se registruje. Poljoprivrednici koji to dosad nisu uradili, mogu da odu u najbližu filijalu Pošte. Cilj uvođenja sistema „eAgrar“ je da 450.000 poljoprivrednih gazdinstava pređe na digitalno vođenje posla. Jelena Tanasković je objasnila da su prednosti tog sistema brojne.

„Ako pričamo o poljoprivrednim proizvođačima kojima je ovo namenjeno, pre svega, njih ćemo uskratiti šetanja po šalterima. Oni danas treba da daju 89 podataka, mnogi od tih podataka se ponavljaju na nekih osam, devet obrazaca da bi uopšte konkurisali za bilo koju subvenciju. Toga više neće biti. Oni će sada moći da onlajn pristupe svom nalogu i da se loguju, odnosno da sve potrebno vezano za subvencije, za praćenje stanja, za izmene stanja svog poljoprivrednog gazdinstva, moći će da urade onlajn“, rekla je ministarka Tanasković gostujući na RTS-u.

eAgrar u 2023. godine. Za poljoprivrednike brža registracija i isplata podsticaja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede