SPOS: Prijavite bagremov med. Pčelari traže osam evra

bagremov med

SPOS poziva pčelare da prijave izvrcani bagremov med.

SPOS (Savez pčelarskih organizacija Srbije) još uvek nema precizne informacije o izvrcanim količinama bagremovog meda jer ga nije bilo u svim delovima Srbije.

Prikupljanje podataka je u toku, ali će ga svakako biti u izvesnim pristojnim količinama. Pored toga, kako stvari stoje prema prvim izvrcanim količinama, bagremov med iz Srbije ove godine biće vrhunskog kvaliteta, jako je svetao i sa jako niskim procentom vlage, piše SPOS.

Takođe, pčelari su dobro informisani o prinosima bagremovog meda u drugim državama, jer samo Rumunija i Bugarska imaju neke količine bagremovog meda, ispod 20% od višegodišnjeg proseka, mada je i tamo dosta šaren prinos zavisno od regiona do regiona, te su te prve informacije dosta nepouzdane.

Pčelari Srbije koji su u SPOS-u intenzivno ovih dana razmenjuju informacije i podatke.

Delegacija Pogona „Naš med“, ističe SPOS, boravila je dva dana u Italiji razgovarajući kako sa dosadašnjim, tako i sa potencijalnim kupcima meda. Dalje navode da bi želelli da med izvoze u zemlju koja ima najstrožije standarde za kvalitet meda, jer imamo vrhunski proizvod i smatraju da treba da ga kupi onaj ko ga najviše ceni.

„Naravno, nudimo ga i svim drugima u svetu. Na žalost, Srbi u Italiji nemaju dobru reputaciju, i dalje smo ozloglašeni zbog decenijskog anatemisanja naše države na svetskom nivou, ali itekako znaju da imamo jedan od najboljih medova u regionu, koji je zlata vredan.

Naša delegacija prenela je poruku srpskih pčelara da za ovogodišnji rod bagremovog meda traže 8 evra za kilogram, ali da pošto tržišna cena još uvek nije uspostavljena, u naredne 2-3 nedelje prikupićemo detaljne informacije o količinama meda koje Srbija može da ponudi, te da ćemo svim kupcima u EU poslati zvaničnu ponudu.

Naravno, ovakva informacija sa njihove strane nije najbolje primljena, iako su sve vreme isticali da veoma cene naš med. Naravno, sa naše strane je ponovo istaknuto da je ovo realna cena što se Srbije tiče“, napominje SPOS.

Naravno, Savez ne sumnja da će neki naši pakeri meda brže bolje potrčati da srpski med ponude po svetu ispod cene koja se može postići na tržištu, na ime zaliha koje imaju, te da ćemo zbog toga sigurno imati probleme, ali su odlučili da KAO I UVEK ipak igraju otvorenih karata, jer kako naglašavaju „mi smo ljudi a ne kalkulatorne mašine“.

„Napominjemo da je cena meda sada ISKLjUČIVO u rukama naših pčelara. Ako potrče, KAO PROŠLE GODINE, da brže bolje prodaju svoj med pošto zašto, neka se ne nadaju da će cena porasti, iako je to realno tržišno moguće.

Zato još jednom pozivamo pčelare da sačekaju sa prodajom meda, dok se ne formira tržišna cena ovogodišnjeg roda, a onda ćemo zajednički videti kako ćemo dalje, prodavati ili čekati. Ako je neko zaista baš toliko ugrožen finansijski, i mora da proda, Pogon „Naš med“ odvojiće izvesnu sumu da mu po trenutnim cenama otkupi med što pre.

Postoje dva scenarija. Prvi je da ako veliki broj pčelara ipak potrči da proda ovogodišnji bagrem po trenutno važećim cenama, trebaće dosta vremena da prođe dok se sav taj med ne proda krajnjim kupcima, te da dođe na red povećanje cene za preostale količine. Drugi scenario je da ogroman procenat pčelara posluša preporuku SPOS-a i ne proda med dok se tržišna cena ne uspostavi. Kolika će ona biti, to niko ne može da zna, formira se kao i svaka cena na pijaci. Prodavac traži jednu cenu, kupac nudi drugu, i negde se sretnu. Ako se ne sretnu, eto ih obojice sutra na pijaci opet, i kreću novi pregovori. Prednost meda je što ne mora da se proda istog dana kad se iznese na pijacu. U svakom slučaju, sve je u rukama pčelara, neka sami odluče kakvu budućnost žele.

Mi odlično znamo da neki naši privatni pakeri predstavljaju SPOS i Pogon „Naš med“ u inostranstvu kao babarogu koja želi da im podigne cenu meda. Takav ugao gledanja je naravno pogrešan, te za inostrane kupce koji nas još uvek ne poznaju dovoljno dobro, imamo sledeću poruku. Pčelari Srbije nisu vaši neprijatelji, mi samo želimo da dobijemo tržišnu cenu meda. I kad je ona niska, i kad je visoka. Ako uspostavite korektnu saradnju sa nama, budite ubeđeni da ćemo UVEK sagledavati vaš interes kao da je naš, te ćemo vam izlaziti u susret kad god je to moguće.

Već godinama pčelari Srbije imaju slabe prinose i korektno je pomoći im da opstanu na humani način, što i vama ide u korist, jer mi smo proteklih godina značajno podigli prosečan broj košnica na pčelinjacima, i iz Srbije ćete dobijati sve značajnije količine meda u budućnosti. Čak i ako uspete da koji šleper meda dobijete ispod realnih tržišnih cena, samo ćete nepotrebno uzdrmati vašu saradnju sa našim pčelarima. Jer, ako tržišna cena na kraju bude niža nego prošle godine, i vi ćete dobiti med po nižoj ceni.

Ali, ako bude 8 evra za pčelara, korektno je tu cenu i platiti pčelarima, a i vi i mi odlično znamo da je ta cena realna. No, tržište će svakako formirati konačnu cenu, a mi kao proizvođači i vi kao krajnji kupci, jednostavno moramo dobro sarađivati i krojiti nove vidove saradnje u budućnosti, tu nama ideje ne nedostaju, i jedva čekamo da vam ih izložimo.

Kad god vi budete imali problem, mi ćemo vam izaći u susret, to neće nikada učiniti nijedno privatno pravno lice, već samo pčelari. Spremni smo i na značajno odloženo plaćanje uz bankarsku garanciju“ piše na sajtu SPOS-a.

SPOS poziva pčelare da prijave izvrcani bagremov med

Poziv svim pčelarima članovima SPOS-a da prijave izvrcani bagremov med, a radi formiranja ponude stranim kupcima, a najkasnije do 20. juna.

Više o prijavi i druge informmacije pročitajte OVDE.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede