Selidba pčela, jer „med na točkovima rodi“

utovar kosnicaa

Savremeno pčelarstvo, okrenuto ekonomičnosti i produktivnosti, se ne može ni zamisliti bez seobe pčela na više paša.

Uspešno iskoristiti dve, tri, a u nekim uslovima i više paša (pogotovo bagremovih), mogu se ostvariti odlični ekonomski efekti, pa će se od ovih pčelara često čuti da „med rodi na točkovima“.

Uz bagremovu značajne paše se mogu ostvariti i na lipi, livadama i suncokretu.

Seoba pčela, međutim, je jedan od najtežih, najrizičnijih i najodgovornijih poslova na pčelinjaku. Podrazumeva dobru organizaciju na pripremi, utovaru, transportu, istovaru i postavljanju pčelinjaka na novo mesto.

Priprema podrazumeva prethodno pronalaženje odgovarajuće lokacije gde nameravamo da preselimo pčelinjak. Potrebno je pribaviti saglasnost vlasnika parcele, dobiti veterinarsko uverenje o zdravstvenom stanju pčelinjaka, kao i svu drugu dokumentaciju po Pravilniku o uslovima, načinu gajenja i selidbi pčelinjaka.

Seoba se obično obavlja noću. Prethodno, na dan uoči selidbe sve košnice se pregledaju da nemaju nekih pukotina ili otvora kroz koji bi pčele za vreme transporta mogle izlaziti. Košnice čvrsto uvezati da se njeni elementi ne bi tokom vožnje pomerali.

Uveče, kada pčele prestanu izletati, košnice dobro nadimiti kako bi se pčele dobro nasisale meda i bile mirne prilikom utovara i transporta. Leta košnice zatvoriti mokrim sunđerom ili mrežom da bi se obezbedila dobra ventilacija u košnici i pčele ne bi ugušile.

Ceradu kamiona podignuti sa bočnih strana zbog strujanja vazduha.

Pri utovaru pored košnica utovaraju se i postolja za postavljanje košnica na novoj lokaciji.

Po istovaru, treba sačekati oko pola sata da se pčele smire, nadimiti i povaditi sunđere i mreže. Postupak obaviti smireno da ne bi došlo do naglog izleta pčela, gubitka orijentacije i naleta na druge košnice.

Zbog mogućih jakih vetrova košnice ostaviti blago svezane ili na poklopce staviti neki teži predmet.

Ozbiljniji (veći, organizovaniji) pčelari su osavremenili ovaj postupak i modernizovaliseobu pčela. Ugradnjom košnica u pokretna vozila (kamioni, kontejneri) značajno su povećali svoju mobilnost, smanjili učešće fizičkog rada i ostvaruju značajno veće prinose na svojim pčelinjaka.

Pripremio: Svetislav Marković, dipl. inženjer poljoprivrede

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede