Poziv pčelarima: Popunimo mapu opština koje su potpisale Deklaraciju o zaštiti pčela

pcela u letu

Poziv pčelarima da organizovano odu u svoju opštinu, pokažu mapu opština koje su potpisale Deklaraciju o zaštiti pčela i zamole predsednika opštine da istu potpiše.

Četvorogodišnji Projekat javno privatnog dijaloga u delu koji se odnosi na rešavanje problema trovanja pčela pesticidima u poljoprivredi koji je SPOS dobio na konkursu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koji je sprovodio NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP), a finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je završen.

Projekat je prevashodno bio posvećen unapređenju javno-privatnog dijaloga u svrhu suzbijanja trovanja pčela, kao i izrade mape Srbije na kojoj su prikazane sve opštine u kojima je predviđen tretman protiv komaraca. Pored ove mape, ističe Savez pčelarskih organizacija Srbije, tu je i mapa opština koje su do sada potpisale Deklaraciju o zaštiti pčela.

Poziv pčelarima

SPOS poziva pčelare da organizovano odu u svoju opštinu, pokažu ovu mapu i zamole predsednika opštine da potpiše Deklaraciju. Fotografisan potpis predsednika treba poslati SPOS-u radi unosa u mapu, ali i odneti u odeljenje u opštini koje je zaduženo za obavljanje DDD poslova, pa i tretmana komaraca, te ih zamoliti da ubuduće više paze na pčele.

U mapu tretmana za narednu 2022. godinu podaci će se upisivati kako budu pristizali. Važno je da podaci  pristižu što ažurnije, apeluju u SPOS-u, kako bi maksimalno ažurirana mapa u svakom trenutku bila dostupna svim pčelarima.

SPOS je sa NALED-om usaglasio da sistem bude napravljen tako da je mapu moguće koristiti i u druge svrhe. Tako je sačinjena mapa opština u kojima je u poslednjih desetak godina SPOS održao tribine o aktivnostima Saveza. Kako je mapa sa multifunkcijskom upotrebom, prva naredna mapa koju SPOS priprema biće mapa lokalne podrške pčelarima kroz subvencije na opštinskom nivou. Savez moli pčelare da dostave podatke da li i na koji način njihove opštine subvencionišu pčelarstvo na adresu spos.rs@gmail.com.

deklaracija

Šta piše u Deklaraciji za zaštitu pčela Srbije

U Deklaraciji o zaštiti pčela se navodi da iz godine u godinu, populacija pčelinjih zajednica opada usled masovnog trovanja prouzrokovanog tretiranjem komaraca i krpelja iz vazduha sredstvima i neadekvatnom primenom sredstava za zaštitu bilja.

Pčele su od vitalnog značaja za opstanak biljnog i životinjskog sveta i bez preduzimanja hitnih mera, one će postati ugrožena vrsta.

Važnost pčela za ekosisteme je ogromna. U poljoprivrednoj proizvodnji pčele oprašivanjem povećavaju prinose do 80 % i svake godine podignu prinose u poljoprivredi Srbije za više stotina miliona evra.

Potpisnici Deklaracije o zaštiti pčela biće u službi zaštite pčela i istrajno će se zalagati za:

  • Napuštanje prakse tretiranja komaraca i krpelja iz vazduha sredstvima otrovnim za pčele, što predstavlja najveću pretnju njihovom opstanku.

  • Sprečavanje pomora pčela kroz informisanje lokalnih poljoprivrednika o važnosti odgovorne upotrebe pesticida.

  • Jačanje svesti građana kroz medijske kampanje i sredstva javnog informisanja o značaju pčela za očuvanje životne sredine, šire društvene zajednice i proizvodnju hrane.

  • Saradnju sa lokalnim udruženjima pčelara i poljoprivrednika na zaštiti pčela i razvoju pčelarstva u Srbiji za dobrobit čitavog društva.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede