Povećana površina pogona "Naš med". Skladište će primati i do 850 tona meda

Vrcanje bagremovog meda

Površina Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ biće povećana za 110 kvadratnih metara.

IO SPOS-a i Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ d.o.o. u saradnji sa stručnim nadzorom doneli su odgovarajuće odluke koje će obezbediti povećanje neto površine Pogona za čak 110 kvadratnih metara, sa 1308,78 na oko 1418 kvadratnih metara, dok će skladište meda sa planiranih 560 tona moći da primi i do 850 tona meda.

nas med pogon maketa

Ove izmene podrazumevaju jednostavne građevinske radove u okviru postojećih gabarita Pogona, navodi SPOS.

Naime, obustavljena je gradnja tri planirana zida, a na tri prostorije biće stavljena ploča (prvobitno ih projektanti nisu planirali jer nije postojala suštinska potreba), što će se pre svega odraziti na povećanje skladišta ambalaže (tegle i burad), što je od izuzetnog značaja jer povećava brzinu rada Pogona.

Pored toga, obezbediće da skladište meda može da primi i do 850 tona meda u jednom trenutku, ako to nekada bude bilo potrebno, što će za 3-5 godina od početka rada Pogona itekako biti, smatraju u SPOS-u. 

SPOS poziva pčelare da nastave sa uplatom donacija ako žele da Pogon ove godine počne sa radom, jer su procene da će nedostajati bar 20 miliona dinara za nabavku kompletne opreme svih vrsta. Biće neophodna i sredstva za plate radnika i ostale redovne troškove ovakvog jednog Pogona koji se na godišnjem nivou procenjuju na sumu do 60.000 evra, što će morati da se finansira dok Pogon ne počne da radi i izdržava sam sebe, navodi SPOS.

Izgradnju pogona svojim donacijama do sada pomoglo 1225 pčelara

Pošto je do kraja decembra isplaćeno oko 500 miliona dinara za subvencije po košnici, nastavlja se i uplata donacija za Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“.

Zaključno sa 28. decembrom 2018. godine 1225 pčelara je uplatilo 7.610.552 dinara, saopštio je SPOS.

Izvršni odbor SPOS-a doneo je odluku o ovoj velikoj investiciji kako bi pčelari plasirali med bez posrednika i na taj način ostvarili maksimalnu moguću cenu meda u datim tržišnim uslovima.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede