Pogon za prikupljanje i plasman meda "Naš med"

pogon pcelara spos

Pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš med“ u Rači kapaciteta najmanje 3.000 tona godišnje. 

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) u saradnji sa opštinom Rača, uz svestranu podršku Vlade Republike Srbije i NALED-a, počinje da gradi sopstveni Pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš med“ u Rači. 

U saopštenju za medije povodom polaganja kamena temeljca za pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „NAŠ MED“ doo, navodi se da je cilj izgradnje pogona prikupljanje i plasiranje meda pčelara sa cele teritorije Srbije. 

Funkcija Pogona je da pčelari sami plasiraju svoj med, bez posrednika, bez ucena nekorektnih otkupljivača, te da tako postignu realnu cenu za svoj med, u odnosu na sadašnje nerealno niske cene koje nude trenutni otkupljivači meda. 

Kapacitet Pogona za prijem i pakovanje meda je najmanje 3.000 tona godišnje. 

Pogon će med plasirati i u buradima i u malim pakovanjima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, a potrošači u Srbiji imaće konačno priliku da u trgovinama dođu do pravog meda, sa svim garancijama kvaliteta, potvrđenim u najboljim evropskim laboratorijama. 

Pogon će obrađivati kako konvencionalni med, tako i med iz standarda kvaliteta SPOS-a „Dobra pčelarska praksa – DPP“ kao ekskluzivni proizvod sa pristupačnom cenom za potrošače. 

Površina Pogona je 1480 kvadratnih metara bruto, odnosno 1308 neto.

Cena izgradnje Pogona je 833.988 evra. Cena opreme iznosiće do 200.000 evra. Cena parcele na kojoj će se graditi sa infrastrukturnim priključcima je oko 127.000 evra.  

Izvor finansiranja su sopstvena sredstva, sredstva iz kredita, sredstva iz donacija pčelara za gradnju, podrška opštine Rača u iznosu od oko 380.000 evra, a nadamo se i podršci Vlade Republike Srbije. 

Kamen temeljac postavili su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, kojima se zahvaljujemo na svukupnoj podršci koju ukazuju pčelarstvu Srbije kao sve značajnijoj privrednoj grani. 

Savez pčelarskih organizacija Srbije – SPOS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede