Pčelinji dermatitis: Jesu li vas ikada svrbele ruke nakon rada oko košnica?!

pcelinji dermatitis ilustracija Dave cushman.net

Ovu su iskustva Davea Cushmana, engleskog pčelara

pcelinji dermatitis ilustracija Dave cushman.net

koji je umro 2011. godine. Njegovi prijatelji potrudili su se da sve što je Dave tokom svoje dugogodišnje pčelarske karijere uradio u oblasti pčelarstva, ostane dostupno do danas.

Pčelinji dermatitis (kožno oboljenje) je dermatitis koji se javlja kod pčelara zbog kontakta s propolisom. Naravno, samo kod onih koji su alergični na ovaj pčelinji proizvod. Od pčelinjeg dermatitisa sam obolio 2002. godine, a izlečio se tri godine kasnije. Lično, smatram da tačno znam datum kada sam postao podložan ovoj bolesti. U narednih nekoliko pasusa pokušat ću objasniti kako se to dogodilo.

Preturao sam blokove pčelinjeg voska od kojih sam hteo praviti sveće. Pomno birajući vosak, primetio sam komadiće propolisa, koji su se bili zalepili na površinu jednog od voštanih blokova. Kako bi moje sveće izgledale što bolje, hteo sam da vosak bude očišćen od drugih primesa, pa sam komadiće propolisa mislio skinuti na način da sam ih zagrebao noktima. Međutim, kako je propolis bio čvrsto utisnut u vosak, a ja sam jako zagrebao noktom, moj nokat se naprosto odvojio od mesa.

Bilo je to jako bolno.

Odmah sam nokat vratio na njegovo mesto, i zalepio ga flasterom. Međutim, kako se ozdravljenje nije dogodilo u narednih nekoliko dana, ranu sam počeo da tretiram s tinkturom propolisa. Jednostavno, pročitao sam da su naši preci na ovakav način zaceljivali rane, i to im je uspevalo. Mislio sam da će i meni pomoći.

Međutim, ubrzo sam primetio plikove na koži koja se nalazi između prstiju. Zapravo, koža je izgledala iziritirana, i jako je svrbelo na tom mestu. Nije bilo boli. Zaključio sam da se radi o pčelinjem dermatitisu. Odmah sam prestao stavljati tinkturu propolisa na moju ranu, a dermatitis se nakon izvesnog vremena povukao” – iskustva su Davea Cushmana.

Izvor: BH pcelar arhiv

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede