Otklapač saća sa kontra viljuškom, inovacija mladog pčelara

Otklapac saca u funkciji

Zoran Đurđević, diplomirani mašinski inženjer i pčelar iz Valjeva, napravio je prohromski otklapač saća sa kontra viljuškom.

Evo šta Đurđević kaže od svojoj inovaciji.

Zoran Djurdjevic 1
Zoran Đurđević

Otklapač saća sa kontra viljuškom

Pored mnogih operacija u pčelarstvu smatram da je ceđenje meda jedan od težih, ali u isto vreme i najslađi posao.

Mnoge kolege kažu: „Lako je to, samo kada ima šta da se vrca.“ Delimično se slažem sa njima, ali akcenat ipak stavljam na otvaranje ili otklapanje saća.  

Kao pčelar početnik nisam bio zadovoljan 0bičnim viljuškama za tu namenu, a o skupim alatima nisam razmišljao. Tražio sam neko prosto, jeftino a u isto vreme i efikasno rešenje.

Pošto sve poslove u mojoj porodici vezane za pčelarstvo trenutno obavljam sam, uslov je bio da uradim posao što brže i što lakše.

Ideja se pojavila dok sam čitao forum SPOS-a gde su kolege pčelari iznosili svoja iskustva, opisivajući ih raznim slikama i video snimcima. Svideo mi se sistem kontra viljuške za otklapanje saća o kome je bilo reči, pa sam rešio da napravim nešto na tom principu.

Improvizovao sam primitivno na izgled, ali je radilo posao. Pokazao sam to kolegama na forumu. Nadahnut njihovom podrškom  počeo sam da osvajam ovaj proizvod konstruktivno i tehnološki.

I evo zvanično, posle nekoliko proba različitih verzija, primat uzima ova, proverena i dokazana u praksi, potvrđena video snimcima sa iskusnim kolegama pčelarima.

otklapac saca sa kontra viljuskom
Otklapač saća

Ispostavilo se da je stvarno alat za svakoga, kako za profesionalce tako i za pčelare hobiste.

Prohromski otklapač saća sa kontra viljuškom, jedinstven na našim prostorima a od sada dostupan svima.

Kako izgleda i funkcioniše?

Princip rada je zasnovan na prevlačenju otklapača preko rama sa medom što povećava efikasnost u odnosu na standardne viljuške za otklapanje saća koje je potrebno gurati.

Sa aspekta ergonomije položaj ruke u ovom slučaju je bolje kontrolisan što u mnogome utiče na kvalitet i brzinu rada sa njim.

Otklapac saca u funkciji 02

Viljuška se sastoji od 16 ubodno skidajućih igala kvadratnog poprečnog preseka tako da svaka igla ima 4 rezne ivice koje prosecaju sebi putanju skidajući poklopce voska sa veoma malim slojem meda na njima.

Vremenom ako se igle zatupe moguće ih je naostriti što kod klasičnih igala kružnog preseka nije slučaj. Krajnje dve igle su ojačane i sprečavaju krivljenje od slučajnog pada ili dodirivanja letvica rama pri radu.

Otklapač je izrađen od INOX-a za prehrambene svrhe i nije mu potrebna nikakva površinska zaštita. Takođe ovu vrstu prohroma nije moguće termički poboljšavati (kaliti), niti je to potrebno.

Delovi su zavarivani aparatom u zaštitnoj zoni argon gasa bez dodavanja elektrode.

Ova vrsta prohroma poseduje veliku žilavost, otpornost na habanje i deformaciju te stoga garantuje da zadovolji sve potrebe pri radu. Naravno, nije preporučljivo dozvoliti oslanjanje vrha igala na tvrdu podlogu.

Tokom faza ispitivanja najbolje se pokazala i definisana je dubina od 3,5 mm kojom otklapač skida medišne poklopce. Nakon toga pčelama ostaje veoma malo posla za popravku saća.

Drvena drška je prohromskim torban vijkom i specijalnom navrtkom unutar drške pričvršćena za nosač viljuške. Drška je izrađena od tvrdog drveta anatomskog oblika i savršeno leži u svakoj ruci.

Do vas je da se naviknete na alat i ugao vaše ruke koji posle nekoliko poteza po ramu sa medom prelazi u rutinu.

Ovaj otklapač saća svakako treba da zauzme svoje mesto pored svake vrcaljke, a provereno tvrdim da će vam zafaliti još vrcaljki.

Zahvaljujem se još jednom svim kolegama pčelarima koji su pružili podršku tokom izrade ovog proizvoda od kojih bih posebno istakao dvojicu profesionalnih, Borivoja Markovića i Ivicu Starčevića iz Valjeva (na društvenim mrežama poznatijeg kao Pčelinjaci Starčević).

Više informacija: z_kiza@verat.net i 0653344422.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede