Pčelari koji su, nažalost, imali loše iskustvo da im lopovi ukradu košnice ili delove istih, često prepričavaju
kakav je to stres bio za njih. Ali, ne samo za njih, već i za njihove pčele. Lopovi, osim što uzmu ono što nije njihovo, vrlo često razruše ostale košnice i unište pčelinjak. Štete na pčelinjacima su tada višestruke. Kako zaštiti svoje košnice od lopova? U nastavku pročitajte tekst o žigosanju košnica koji je objavljen na portalu BH pčelar.
ŽIGOSANJE DELOVA KOŠNICE KAO DOKAZ VLASNIŠTVA
Žigosanje nastavaka, podnjača, ramova itd. sve je prisutija pojava među pčelarima. Utiskivanjem prepoznatljivih simbola (ime pčelara, inicijali pčelara, kombinacija brojeva i slova itd.) na delove košnica, pčelari potvrđuju njihovo vlasništvo i štite svoje košnice od eventualne krađe. Ova pojava je hit u mnogim evropskim zemljama, a ovu metodu primenjuju i neki pčelari u BiH.
Obeležavanjem, žigosanjem delova košnice nije ih moguće zaštiti od lopova koji žele pokrasti med i uništiti celu košnicu, ili pak od medveda. Ali će obežavanje košnica barem sprečiti krađu ramova sa medom i leglom između pčelara.
Pre nekoliko godina u okolici Ilijaša izbio je sukob između dva pčelara kada je jedan od njih, za vreme paše, navodno, od drugog vadio ramove sa medom i prebacivao u svoje košnice. Među sarajevskim pčelarima, takođe, kruži priča da je pre nekoliko godina na isti način i jedan njihov kolega izgubio ramove sa medom i leglom.
– Kad sam počeo pčelariti, odlučio sam da ću obeležiti, označiti svaku stavku u košnici, čak i okvire. Kako sam imao mnogo košnica, pomislio sam da je dobra ideja da prvo napravim neki uređaj koji bi mi skratio i olakšao posao. Najjednostavniji način za to bio je plin. Izrezao sam komad bakra 80 mm x 25 mm x 10 mm i formirao svoje inicijale “DAC” pomoću aparata za graviranje – kaže engleski pčelar David Albert Cushman.
Svaka njegova košnica danas je obeležena žigom “DAC”, koji su vidljivi i nakon dvadeset godina.
– Pomoću plina zagrevam bakarnu pločicu na kojoj su moji inicijali. Zagrejanu pločicu prislonim uz košnicu. Ispočetka sam bio zabrinut da bakar možda vremenom neće oksidirati, jer će često biti izložen visokim temperaturama, ali i nakon 25 godina moj uređaj je ostavljao žig besprijekorno – kaže David.
(T. M./BH pčelar)