Predstavljen prvi nacrt Pravilnika o registraciji pčelarskih vozila

registracija

Nacrt Pravilnika o registraciji pčelarskih vozila: Registracija će biti omogućena na maksimalno 11 meseci

Održan je šesti sastanak oko registracije pčelarskih vozila. Sastanku su prisustvovali predstavnici nekoliko ministarstava (unutrašnjih poslova, saobraćaja i poljoprivrede) kao i institucija (Agencija za bezbednost saobraćaja) i organizacija (Udruženje osiguravača Srbije).

Pravilnik je suštinski dobar

Na ovom sastanku predstavljen je prvi nacrt Pravilnika o registraciji pčelarskih vozila. Pravilnik je suštinski jako dobar, ali zakonodavac i dalje vrši pritisak na dalje suzbijanje svake mogućnosti zloupotrebe, doduše opravdano, mada je stav SPOS da nema razloga za toliki strah, ali ne branimo i prihvatamo svaku ideju koja može sprečiti zloupotrebe, jer nama je zaista najbitnije da samo pravi pčelari koji stvarno sele pčele imaju pravo na registraciju takvih vozila, objavio je SPOS.

Registracija će po svemu biti omogućena na maksimalno 11 meseci (bez vraćanja saobraćajne dozvole i tablica do nove registracije u 13. mesecu), a ako to pčelaru odgovara, moći će da vozilo registruje i na manji broj meseci.

Sve je još uvek u nacrtu i potrebno je još neke stvari dogovoriti. Do sada su osiguravači bili pristali na ovakva rešenja, ali MUP je u jednom trenutku smatrao da nema potrebe za posebnom nalepnicom za obeležavanje takvih vozila, što se osiguravačima nije dopalo, jer bi povećalo mogućnost slabije kontrole na putevima. SPOS-u je svejedno kakvo će biti konačno rešenje, ali ima interes da sve strane budu zadovoljne, kako bi cela priča opstala, navodi SPOS.

Uskoro se planira i donošenje novog Zakona o bezbednosti saobraćaja u koji se moraju ugraditi potrebne odredbe, i to će svakako biti pravo i konačno rešenje, ali će Pravilnik omogućiti da se vozila registruju do donošenja novog Zakona.

Preporučujemo: Radovi na pčelinjaku u aprilu i maju

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede