Nekvalitetan med van prometa

med vrcaljka

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine iz prometa je povukla oko 209 kilograma

med vrcaljka

bagremovog, lipovog i šumskog meda koji pakuje i proizvodi „Irikom“ iz Beograda, a koji je zatečen u marketu „Fortuna“ u Aranđelovcu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede zaštite životne sredine.

Kontrole su rađene zbog sumnje na ispunjenost propisanih uslova za kvalitet meda kao i nerealno niske maloprodajne cene.

Na osnovu dobijenog izveštaja laboratorijskih analiza od 27. novembra 2015. godine, koje je izdao Institut za higijenu i tehnologiju mesa, povučene količine meda ne ispunjavaju uslove kvaliteta u smislu senzorskih svojstava, kao i uslove u pogledu hemijskih parametara propisanih Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za med i proizvode od meda. Obzirom da med ne ispunjava sve parametre propisanog kvaliteta,  kao i činjenica da je proizvođač deklaracijom doveo potrošača u zabludu, med se stavlja van prometa.

U pomenutom objektu u Aranđelovcu, zatečeno je i oko 80 kilograma livadskog meda istog proizvođača, koji nije uzorkovan, ali je tu količinu meda iz prometa povukao sam subjekat u poslovanju hranom, zbog sumnje u kvalitet, navodi se u saopštenju.

Veterinarska inspekcija nastavlja kontrolu svih veleprodaja i distributivnih centara kako bi izvršili povlačenje spornog meda sa tržišta do okončanja inspekcijskog postupka i utvrđivanja činjeničnog stanja na mestu proizvodnje, a na osnovu broja i podataka o proizvodnoj partiji – serija proizvodnje L01.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede