Koje završne radove na pčelinjaku obaviti u septembru

na pcelinjaku

U septembru na pčelinjaku treba obaviti završne poslove. Kasnije, verovatno nećemo imati prilike da to odradimo, a ako ih i bude, neće biti bez posledica

Dodavanje hrane pčelama bi trebalo privoditi kraju, ali većina pčelara nisu uspeli da izvrše adekvatnu prihranu. Na sreću, ističe Nenad Stefanović, mast. inž. poljoprivrede, spoljne temperature su visokom plusu, preko 27 i 28 stepeni, pa je zato bitno to odraditi u što kraćem roku. Razlog za to je što ako zahladi pčele neće biti u mogućnosti da izvrše  dehidriranje sirupa do nivoa potrebne vlage, a to je oko 17%, a što je potrebno za zatravanje.

Preporuka je da se prihrana izvrši u velikim posudama za prihranu u odnosu 2/1 u korist šećera, jer je bolje to sada odraditi sa sirupom nego krenuti sa ranim dodavanjima pogača. Uticaj veće količine hrane u košnicama je takav da se poboljšavaju toplotni režim i mikroklima, jer med akumulira toplotu i sprečava naglu promenu temperature u košnici. Sve slabe pčelinje zajednice ne zazimljavati, već ih spojiti preko novine sa jačim zajednicama da bismo im omogućili što uspešnije i ekonomičnije zimovanje. Slabe zajednice su izvor zaraze i sa njima nikada ne treba ulaziti u zimu. Bitna su nam zdrava i jaka društva a ne broj košnica, ističe savetodavac Stefanović.

Uznemiravanja na pčelinjaku svesti na minimum

Navedeno na pčelinjaku treba odraditi brzo i efikasno, za kratko vreme, kako bismo pomogli pčelama da bezbedno prezime i dočekaju proleće zdrave, vitalne i spremne za brz razvoj. Broj ramova ostaviti na osnovu procene samog društva.

Septembra se pčele uvode u zimovanje, jer u većini krajeva nestaje pčelinje paše i to je krajnji rok po pitanju dopune hrane. Treba voditi računa da poslove koje ne odradimo u septembru, verovatno nećemo imati priliku da odradimo kasnije, a ako ih i bude, neće biti bez posledica, podseća Stefanović.

Društva su i dalje aktivna, donose vodu, polen i po malo nektara sa određenih biljaka, užurbano propilišu pukotine i nepotrebne otvore na košnicama, vrše preslaganje meda kako to njima odgovara. Završavaju se i tretmani u borbi protiv pčelinjeg krpelja, varoe. Preporuka je da se svako uznemiravanja i pregledi svedu na minimum. Pčele sada povećavaju broj stražarica na letu, koja treba suziti ili ugraditi češljeve, zaključuje savetodavac Stefanović.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede