Milerov metod veštačkog uzgajanja matica

braca Tordjan na pcelinjaku
Ovaj metod se preporučuje za primenu u drugoj polovini maja i juna meseca kada se dobijaju najkvalitetnije matice.

Potrebno je izabrati dva rekordna društva, jaka, od kojih jedno daje početni genetski materijal tj. jaja i larve, a drugo neguje larve u matičnjacima.
 
U prvo odabrano društvo se postavlja Milerov okvir (prazan okvir iz plodišta koji je ožičen jednom žicom koja je utisnuta u 3-4 trake od satnih osnova sirine 4-5 cm X 10-15 cm na rastojanju 3-4 cm). Trake su utisnute i zalivene u satonošu okvira.
 
Ovakav okvir se dodaje do okvira sa leglom (mogu se dodati i dva okvira sa obe strane).
 
Okviri ostaju 6 dana u rekordnom društvu. Krajem 6. dana se vade, pčele sa njih zbrisati četkom i okvir nositi u toplu prostoriju.
 
Na stolu zagrejanim oštrim nožem izrezuju se trutovske ćelije koje su pčele dogradile između traka. Namera je da se dođe do mladih radiličnih larvica po obodu ivica traka. Najbolje je dve susedne larve izbaciti, treću ostaviti i tako redom, opet dve izbaciti, treću ostaviti…
 
Tako pripremljen okvir se unosi u drugo rekordno društvo (koje smo prethodno obezmatičili). Tom društvu treba oduzeti okvire sa otvorenim leglom i maticu 5-6 dana pre dodavanja Milerovog okvira. To odgajivačko društvo se treba utopliti i stimulativno prihranjivati 4-5 dana, oplemenjenim sećernim sirupom. Jedanaestog dana po dodavanju okvir se vadi, pčele pažljivo četkom zbrišu i okvir nosi u toplu prostoriju. Na njegovo mesto se može dodati sledeći Milerov okvir za sledeću seriju odgajanja matica.
 
Sa vađenjem okvira ne sme se zakasniti jer već 12. dana matice izlaze od kojih prva izležena matica izlazi i ubija sve ostale matice.
 
Na Milerovom okviru se na ivicama jasno uočavaju matičnjaci (desetak do dvadeset matičnjaka na traci) koji se seku, stavljaju u stitove i dodaju u nukleuse ili oplodnjake i rojevima.
 
Ukoliko se radi u komercijalne svrhe onda se matičnjaci drže u inkubatoru do izleganja matice, odnosno do upotrebe matica.
 
Nenad Stefanović, dipl. inž. poljoprivrede
psss.rs
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede