Kako matica kontroliše ponašanje pčela?

tiha zamena matica

Matica, njen feromon, odnosno njegova specifična komponenta – alkohol homovanilil (HVA), aktivira samo jedan od tri dopaminska receptora pčele.

Svi pčelari znaju koliki je značaj matice za jedno pčelinje društvo. Međutim, ono što čini stvari zanimljivim jeste činjenica da pčelinje matice svojim feromonom direktno kontrolišu pčele, ali i njihovo ponašanje i učenje.

U sklopu istraživanja procesa učenja, naučnici sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu otkrili su da pčelinje matice svojim feromonom direktno kontrolišu pčele i njihovo ponašanje i učenje. Ovo istraživanje može imati značajne pozitivne implikacije na praktično pčelarstvo, ali i na proučavanje procesa učenja uopšte.

skola urbanog pcelarstva pcelari

Matica direktno kontroliše ponašanje pčela

Profesor Alison Mercer i dr Kajle Begs otkrili su da feromon matice, odnosno njegova specifična komponenta – alkohol homovanilil (HVA), aktivira samo jedan od tri dopaminska receptora pčele. Na taj način menja dopaminsku „signalizaciju“ u mozgu i ponašanje mladih pčela.

Jedan od efekata HVA komponente feromona je da obuzdava sposobnost pčela da uskladište u svom mozgu informaciju o neprijatnom iskustvu, i samim tim, da predvide moguću štetu. Zašto matica to radi?

Njen feromon ima neprijatne efekte, narušava motornu aktivnost i blokira mogućnost pčela da nose jaja. Iako mlade pčele zaboravljaju kako ih matica svojim feromonom kontroliše, one je i dalje tolerišu, čuvaju i tako obezbeđuju opstanak i budućnost pčelinjeg društva.

Evolucija je praktično „opremila“ maticu feromonom koji daje ovakve efekte, da bi blokirala učenje o ponašanju. Shodno evolucionim zakonima može se pretpostaviti da je kod jedne pčelenekada davno došlo do pojave ove hemikalije, i da je tog trenutka počelo lagano okupljanje pčela i razvijanje svih osobina pčelinjeg društva kakve danas poznajemo. Ta zajednica pčela je očigledno bila dovoljno prilagodljiva da je preživela milione godina i dostigla svojevrsno savršenstvo.

Izvor: SPOS

Preporučujemo: Zašto je potrebno menjati maticu svake ili svake druge godine

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede