Majska bolest pčela – Prepoznajmo simptome

pcelinjak u maju

Majska bolest nije zarazna za druge pčele, ali dovodi do masovnog uginjavanja pčela što za posledicu ima slabljenje društva.

Majska bolest pčela je bolest metabolizma mladih pčela. Naziv bolesti ukazuje da se javlja u mesecu maju. Kako je prepoznati i šta u tom slučaju činiti, piše dipl. inženjer poljoprivrede Goran Popović.

Radilice prvih šest dana nakon piljenja obavljaju poslove u košnici – čiste košnice, greju legla, preuzimaju hranu…Posle šestog dana prvi put napuštaju košnice i čine prvi let. Od sedmog do trinaestog dana neguju i hrane leglo (u tom periodu se i javlja bolest), a od četrnaestog do devetnaestog dana luče vosak, grade saće, čuvaju ulaz u košnicu. Od dvadesetog dana pa do kraja života skupljaju nektar, polen, vodu.

pcele na poletaljci braon kosnica

Majska bolest pčela se javlja naglo i traje kratko

U maju ima najviše legla i tada je potrebno mnogo hranljivih materija (polena, nektara) i vode za proizvodnju mleča, navodi Popović. Mleč se koristi za ishranu matice (tokom celog života), radilica i truta (u početnoj fazi razvoja samo par dana). Polen bez određene količine vode se zadržava u digestivnom traktu, stvrdne se i pčela dobije opstipaciju (zatvor). Majska bolest se najčešće javlja u slučaju kada je hladno i kišovito vreme i pčele slabije izlaze iz košnica što dovodi do nepravilne ishrane a može da je izazove i bakterija Spiroplasma apis kojom se pčela može zaraziti preko cveta. Bolest se javlja naglo i traje kratko, ističe Popović.

Prepoznajmo simptome

Simptomi majske bolesti su:

  • Veliki broj mladih pčela naglo izlazi ispred košnice,
  • Uznemirenost pčela,
  • Otežano poletanje ili nemogućnost da polete,
  • Grčevi i oticanje stomaka,
  • Opstipacija (zatvor) digestivnog trakata prouzrokuje uginuće pčela u grčevitim pokretima.

Da bismo bili sigurni u dijagnozu potrebno je obavestiti veterinara koji pregledom potvrđuje bolest. Nekoliko dana preventivno se daje rastvor meda ili šećera (1:1 ili 1:2), uz dodatak kuhinjske soli (1 gram na 1 litar rastvora).

Majska bolest nije zarazna za druge pčele, ali svakako dolazi do masovnog uginjavanja pčela što indirektno dovodi do slabljenja društva, zaključuje Popović, savetodavac PSSS.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede