Još jedna krađa košnica u okolini Pančeva! SPOS: Sprečimo krađe pčela

ukradene kosnice u Pancevu

U poslednjih nekoliko dana prijavljene su krađe košnica u okolini Pančeva. Lopovi se, izgleda, nikog i ničeg ne boje. 

U okolini Pančeva učestale su krađe košnica. Danas je na društvenim mrežama prijavljena još jedna krađa. Ukradena je prikolica sa 36 AŽ Grom košnica

Zvuči neverovatno, ali prikolica je ukradena sa zimovnika vlasnika, na svega jedan kilometar od njegove kuće. Ovako izgleda prikolica:

ukradene kosnice u Pancevu

Oštećeni pčelar je Vojkan Milutinović, predsednik UP Pančevo. Vlasnik košnica i Operativni tim Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) mole sve koji imaju neku informaciju o prikolici da se jave šefu Operativnog tima za suzbijanje krađe pčela.

 

SPOS: Sprečimo krađe pčela zajedničkim snagama

Operativni tim SPOS-a za suzbijanje krađa pčela, koji je nedavno formiran, uputio je juče svim predsednicima društava i udruženja članica SPOS-a, dopis oko organizovanja zajedničke akcije na sistemskom suzbijanju pojave krađa pčela.

SPOS je pozvao sve pčelare SPOS-a, da se odazovu akciji, lično ili preko predsednika svog udruženja, i daju doprinos kako bi što pre prikupili podatke i sačinili potrebne evidencije, dokumente i timove koji će se baviti ovim problemom na terenu.

U dopisu, koji je potpisao Radivoje Stojanović, šef Operativnog tima za suzbijanje krađa pčela, se navodi da je potrebno prikupiti podatke o krađama košnica, pčelarske opreme i druge opreme vezane za pčelarstvo, o požarima na pčelinjacima i drugo kojima su članovi Vaših društva/udruženja oštećeni u proteklih 3-5 godina.

Navedeni podaci će se sistemski i statistički obraditi kako bi imali jednu sveobuhvatnu sliku o štetama pričinjenim pčelarima.

Operativni tim će uraditi analizu i na osnovu toga sa rukovodstvom SPOS-a nastupati kod nadležnih institucija (ministarstvo pravde, ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo poljoprivrede, osiguravajuća društva…) kako bi pomogli i unapredili zaštitu imovine, organizovali bržu reakciju, a sve u cilju unapređenja pčelarstva.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede