Grupacija profesionalnih pčelara SPOS-a obnovila rad

pcelari na polju

Grupacija profesionalnih pčelara je donela odluku da član Grupacije može biti pčelar sa bar 150 košnica, član SPOS-a.

Grupacija profesionalnih pčelara SPOS-a je osnovana pre skoro dvanaest godina, sa zadatkom da organizuje akcije i izrađuje projekte za unapređenje ekonomskog statusa svojih članova. Radila je par godina.

„Očigledno je predlog za njeno osnivanje bio preuranjen, jer profesionalni pčelari još uvek nisu shvatali da imaju specifične interese, te da mogu i moraju i sami da učestvuju u ostvarivanju dodatnih pogodnosti za svoju Grupaciju, a upravo radi sopstvenog interesa – unapređenja pčelarske proizvodnje i većeg profita“, objavio je SPOS na svom sajtu.

U međuvremenu, zahvaljujući brojnim aktivnostima SPOS-a i države koja je izašla u susret zahtevima SPOS-a i počela sve više da podržava pčelarstvo, podignut je interes pčelara sa većim brojem košnica da ostvaruju neke svoje specifične interese.

Na nedavnom skupu na Tari stotinak profesionalnih pčelara se, na neformalnom sastanku, opredelilo da se rad ove Grupacije opet pokrene.

Nakon sastanka IO SPOS-a i predstavnika profesionalnih pčelara koji su pokrenuli inicijativu sa IO SPOS-a, koji je održan 21. decembra 2019. godine, IO je doneo odgovarajuće odluke, koje su omogućile ponovni početak rada Grupacije, a u svemu poštujući utvrđene želje profesionalnih pčelara sa skupa na Tari.

Formalno je obnovljen rad Grupacije profesionalnih pčelara, a za predsednika Grupacije postavljen je Dušan Mirić iz Belanovice, koji je inače bio član Koordinacionog odbora Grupacije i kad je ona osnovana 2008. godine, čime je obezbeđen i svojevrsni kadrovski kontinuitet.

Iz 14 regiona SPOS-a postavljeni su lokalni rukovodioci aktivnosti, koji će činiti Predsedništvo Grupacije.

„Firmi koja nam održava elektronsku bazu članova SPOS-a dat je nalog da unapredi bazu i omogući unos članarina za Grupaciju, jer je Grupacija na sastanku koji je usledio posle IO SPOS-a, donela odluku o visini članarine za Grupaciju u visini od 5.000 dinara godišnje. Članarina već može da se sakuplja u udruženjima, ali ne može da se unese u bazu, što će uskoro moći i tada će radnici SPOS-a uneti sve pčelare čije spiskove udruženja dostave u međuvremenu.

Sav novac koji Grupacija prikupi od članarine, koristiće se ISKLJUČIVO za potrebe funkcionisanja Grupacije, i SPOS se neće uopšte mešati u donošenje odluka o usmeravanju tih sredstava, već će stručna služba SPOS-a samo izvršavati finansijske odluke Grupacije, naravno u skladu sa zakonskim propisima, i naravno nakon formalne odluke IO SPOS na brzim telefonskim sednicama, radi uspostavljanja pravnog reguluma.

Ovakav način funkcionisanja grupacije umnogome će smanjiti troškove Grupacije koje bi ona imala kada bi se formirala kao posebno pravno lice, plus što će im stručna služba SPOS-a uvek stajati na raspolaganju, a svoje sastanke će Grupacija moći da održava u prostorijama SPOS-a na Novom Beogradu, ili u Centru za obrazovanje pčelara SPOS-a u Rači“, objavljeno je na sajtu SPOS-a.

Grupacija je donela odluku da član Grupacije može biti pčelar sa bar 150 košnica koji je naravno i član SPOS-a. Takvih je u SPOS-u u 2019. godini bilo 727 ukupno. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede