Evropski pčelarski savez biće osnovan 10. februara u Beogradu

evropski pcelarski savez

Evropski pčelarski savez će aktivno sarađivati sa svim pčelarskim organizacijama u Evropi, uz podržavanje svih aktivnosti Svetske pčelarske federacije “Apimondija”

Usled mnogobrojnih problema u pčelarskom sektoru Evrope, pre svega po pitanju ogromnog procenta falsifikata meda na tržištu, evropski pčelari su odlučili da formiraju Evropski pčelarski savez, kako bi se pred nadležnim organima adekvatno borili za spas pčelarstva koje je ugroženo, objavio je Savez pčelarskih organizacija Srbije na svom sajtu.

pcelica

Pored pčelara, ugroženi su i potrošači meda, ali i evropska poljoprivreda jer joj preti masovno napuštanje pčelarenja od strane razočaranih pčelara, što bi vodilo u drastično smanjenje broja pčela i prinosa u poljoprivredi zbog smanjenog oprašivanja pčelama. Veliki doprinos smanjenju broja pčela daje i nekontrolisano trovanje pčela pesticidima, te je neophodno uvesti dodatne vidove podrške pčelarstvu.

Evropski pčelarski savez za aktivnu saradnju svih pčelarskih organizacija

Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza (EBA), održaće se u Beogradu 10. februara 2024. godine u 15 sati u Svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma.

SPOS je naveo da su svoje prisustvo na Osnivačkoj skupštini potvrdili predstavnici saveza i udruženja koji su pristupili EBA i to iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nemačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske…

Svoje prisustvo na Osnivačkoj Skupštini potvrdili su gospodin Ellmann Torsten – predsednik Deutscher Imkerbund e.V. iz Nemačke kao predstavnik svih pčelara Germanskog govornog područja, gospodin Georgi Todorov Tyutyundzhiev iz Bugarske i gospodin Andrii Bazhyn iz Ukrajine, koji će kao posmatrači prisustvovati Osnivačkoj skupštini i nakon njenog završetka doneti odluku o pristupanju.

Očekuje se da će sedište EBA biti ustanovljeno na teritoriji EU, gde će se voditi najveća borba za prava pčelara i potrošača, dodaje SPOS u saopštenju.

Evropski pčelarski savez će aktivno sarađivati sa svim pčelarskim organizacijama u Evropi, uz podržavanje svih aktivnosti Svetske pčelarske federacije “Apimondija”, na unapredjenju pčelarstva, uz ukazivanje na lokalne evropske probleme koje moramo da rešavamo na lokalnom evropskom nivou.

Preporučujemo: Miševi su značajne štetočine na pčelinjaku. Kako odbraniti pčele od miševa, ptica, medveda?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede