Državni pčelarski sajam 12. i 13. februara 2022. Uslovi učešća

drzavni pcelarski sajam 2021

Državni pčelarski sajam, trinaesti po redu, je mesto susreta pčelara, proizvođača pčelarske opreme i potrošača pčelinjih proizvoda. To je i mesto predstavljanja inovacija.

U hali 2 Beogradskog sajma 12. i 13. februara 2022. godine održaće se XIII Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Srbije. 

Ulaz za građane potrošače pčelinjih proizvoda je besplatan kao i za članove SPOS-a uz identifikacionu karticu SPOS-a (pčelar mora biti član za 2022. godinu kako bi ID kartica bila aktivna). Za pčelare koji nisu u SPOS-u cena ulaznice je 350 dinara za jedan ulazak.

Parking ispred sajma je besplatan (pre prelaska pruge, sa leve strane).

XIII DRŽAVNi PČELARSKi SAJAM – PROGRAM

12-13. februar 2022. godine

Radno vreme: 9.00-18.00 (subota), 9.00-16.00 (nedelja) 

Subota, 12. februar 2022. 

10.00-10.30 Otvaranje sajma, sajam otvara potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

10.30-13.30 Stručni deo sajma (Program će biti naknadno objavljen)

Nedelja, 13. februar 2022. godine 

PREDSTAVLjANjE INOVACIJA

11.00-12.30 Predstavljanje svih prijavljenih inovacija u sali za predavanja – takmičarski deo (Glavni kriterijumi za ocenjivanje inovacija biće: 1. Jednostavnost primene u praksi; 2. Unapređenje ekonomičnosti pčelarenja inovacijom).

Inovacije koje se prijavljuju za takmičarski deo, mogu se izlagati na Sajmu bez nadoknade (isključivo bez prodaje), ali sa prethodnom prijavom na mejl spos.rs@gmail.com, radi određivanja mesta izlaganja (inovatori sami obezbeđuju štand ne veći od jednog kvadratnog metra, ili izlažu bez štanda na istoj površini). Svi izlagači se brinu o svojim eksponatima od otvaranja do zatvaranja sajma.

Sve prijave slati na mejl predsednika Komisije za ocenjivanje inovacija, Dejana Miloševića iz Požarevca (pcelar.milosevic@gmail.com), ili poštom na njegovu adresu: selo Drmno, 12208 Kostolac, najkasnije do 31. decembra 2020. godine. Kontakt telefon: 063/221–501. Prijava inovacije treba da sadrži kratak tehnički opis, fotografije ili video snimak. Sve inovacije doneti na sajam najkasnije u nedelju 13. februara 2022. godine do 9 sati.

PROGLAŠENjE NAJBOLjIH INOVACIJA

13.00-13.30 Dodela pehara SPOS-a pobednicima takmičenja (za prvo, drugo i treće mesto)

Najbolji inovator dobija i besplatni štand na Pčelarskom sajmu u Celju u Sloveniji 2022. godine.

Uslovi izlaganja na sajmu

Svaki izlagač opreme za pčelarstvo je dužan da organizatoru neposredno pre početka sajma uruči povlašćeni sajamski cenovnik svih proizvoda, kao i da ga istakne na vidljivom mestu na štandu te da ga strogo poštuje. Podizanje cena tokom održavanja sajma nije dozvoljeno, a ako se dogodi, izlagač neće moći da izlaže na sajmu naredne dve godine, i biće udaljen sa sajma odmah po utvrđivanju prekršaja. Isto važi i ako ne istakne cenovnik na vidnom mestu na štandu, piše na sajtu SPOS-a.

SPOS je opet obezbedio znatno povoljnije cene izložbenog prostora od redovnih sajamskih cena, pošto se pokazalo da je sajam izuzetna prilika za plasman većih količina meda naših pčelara, plasman opreme po povoljnim cenama za pčelare i posebno za ugovaranje budućih poslova – što je sve učestalija pojava koja izlagačima donosi najveći profit, usled posete velikog broja stranih kupaca opreme na veliko.

I ove godine SPOS je zadržao ekskluzivnu halu 2 za sajam, koju su prvi put koristili 2013. godine.

Cenovnik izlaganja

Puna kotizacija za sve izlagače iznosi 20.889 dinara (+PDV), za tezge i štandove do 6 m2. Za članove SPOS-a koji izlažu isključivo pčelinje proizvode cena se umanjuje na svega trećinu pune cene, tj. iznosi 6.963 dinara (+PDV).

Zabranjeno je korišćenje jednog štanda za više izlagača, kao i prodaja van hale 2, ističe SPOS. Najstrože je zabranjena prodaja repromaterijala i opreme na štandovima namenjenim prodaji pčelinjih proizvoda i preparata na bazi pčelinjih proizvoda.

Kotizacija za izlaganje pčelarske literature je povlašćena na poseban način.

Zakupljeni štandovi mogu imati SAMO PARAN broj zauzetih kvadratnih metara, i ne mogu biti uži od 2 m širine.

Ove godine je SPOS postigao dogovor sa SPOS-ovom Grupacijom privrednika u pčelarstvu da svi koji su učestvovali na XI Pčelarskom sajmu 2019. godine, zadržavaju svoje mesto koje su imali na tom sajmu (mogu da ga prošire, ako to prostor dozvoljava, ali ne i smanje), ako uplate kotizaciju za XIII Sajam do 30. novembra 2021. godine, bez ikakve doplate za izbor mesta. Raspored iz 2019. možete pogledati na www.spos.info/raspored-standova-na-xi-drzavnom-pcelarskom-sajmu

Odmah nakon isteka ovog roka, SPOS će na svom sajtu objaviti raspored zauzetog izlagačkog prostora, i ostali zainteresovani izlagači moći će da biraju mesto na ostatku prostora ako uplate dodatnih 30% vrednosti kotizacije (prednost izbora imaće oni koji prvi mejlom dostave dokaz o uplati na spos.rs@gmail.com). Ostalim izlagačima koji nisu zainteresovani za izbor lokacije, biće dodeljene preostale lokacije na sajmu, bez ikakvih doplata.

U narednom periodu SPOS će zakazati sastanak sa svim izlagačima na Sajmu, na kome će biti postignut dogovor oko organizacije XIV Državnog pčelarskog sajma 2023. godine, pošto postoji ideja o promeni hale radi novog rasporeda izlagača.

Ako epidemiološka situacija ne dozvoli održavanje Sajma, uplate će, po želji izlagača, biti vraćene izlagačima (umanjene za iznos PDV koji SPOS mora da plati odmah po prijemu uplate), ili će se jednostavno preneti za sajam 2023. godine, kada nema odbijanja PDV, objavio je SPOS.

Na sajtu SPOS-a objavljene su detaljne informacije o prijavi, štandovima i dobijanju marketinškog prostora.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede