Deseti državni pčelarski sajam 3. i 4. februara u Beogradu – Program

sajam pcelarstva foto SPOS

Јubilarni Deseti državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem u organizaciji SPOS-a održaće se 3. i 4. februara 2018. godine u hali 2 Beogradskog sajma.

Značajan događaj za sve pčelare u Srbiji i regionu je Deseti državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem.

Ove godine biće to događaj sa kompleksnim prodajnim, izložbenim, obrazovnim, promotivnim, privrednim i turističkim sadržajem. 

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) očekuje još veću posećenost i značajno veći broj izlagača, jer je interesovanje za sajam očekivano veliko, nakon spektakularnog uspeha dosadašnjih sajmova.

Prošle godine Državni pčelarski sajam je posetilo skoro 10.000 pčelara.

Od prošle godine, SPOS je predavanja prebacio na donji nivo hale 2, te sada više nema problema sa gužvom između štandova, usled sve većeg broja posetilaca iz godine u godinu.  

Za građane i članove SPOS-a ulaz na sajam je besplatan

Ulaz za građane potrošače pčelinjih proizvoda je i dalje besplatan, kao i ulaz za članove SPOS-a (obavezno poneti ID karticu SPOS-a koja je besplatna ulaznica, ali morate biti član za 2018. godinu kako bi vam ID kartica bila aktivna), a ulaz za pčelare koji nisu u SPOS-u je 200 dinara za jedan ulazak (cena ulaznica je snižena u odnosu na prošlu godinu za čak 43 %). Uvedena je i dnevna ulaznica (za tri ulaza) koja košta 500 dinara. 

Parking ispred sajma je besplatan (pre prelaska pruge, sa leve strane), a nakon prelaska pruge se plaća 300 dinara na dan za automobile, a 900 dinara za autobuse, dok se u krugu sajma plaća po satu. 

Radno vreme sajma: 9.00-18.00 (subota), 9.00-16.00 (nedelja)

KOMPLETAN PROGRAM JUBILARNOG X DRŽAVNOG PČELARSKOG SAJMA

 Subota, 3. februar 2018.

MEĐUNARODNI STRUČNI SEMINAR “SOPSTVENIM POGONOM DO PLASMANA MEDA”

10.00-10.30 Ceremonija otvaranja sa kulturno-umetničkim programom

10.30-10.45 „POGON SPOS-a ZA PLASMAN MEDA KAO JEDINO PRAVO REŠENJE

Dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a

10.45-11.05 „KONKURENTNOST MEDA NA SAVREMENOM TRŽIŠTU I POVOLJNI TRENDOVI NA SVETSKOM TRŽIŠTU KOJI IDU U PRILOG GRADNJI POGONA SPOS-a

Dipl. ecc. Darko Mandić, generalni direktor inovativnog startapa „Happy honey“ doo

(Bivši direktor jedne od najvećih i najuspešnijih firmi za otkup meda u Srbiji. Aktivno se bavi inovacijama u sektorima hrane i tehnologije. Usavršavao se i vodio projekte u SAD. Promovisao je srpski med na najvećim svetskim sajmovima od Holandije do Japana. Promoter je zdravog stila života)

11.05-12.00 „NAČIN RADA KOOPERATIVE CONAPI I ŠTA ONA ZNAČI PČELARIMA

Diego Pagani, Italija, predsednik najveće italijanske nacionalne kooperative pčelara „CONAPI“

Govoriće o načinima na koje je kooperativa pomogla pčelarima da povećaju vrednost svojih proizvoda i da se uspešno bore na sve surovijem tržištu. Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, preuzeće od kooperative CONAPI sve dobre strane poslovanja primenljive u Srbiji

(Predsednik je kooperatice CONAPI (Consorzio Nazionale Apicoltori – Italijanski nacionalni konzorcijum pčelara), koji je najveća nacionalna kooperativa pčelara u Italiji i jedna od najvažnijih u Evropi. Rođen je 1973. godine, pčelari od 1996. godine, danas gaji pčele u oko 1000 košnica.

CONAPI danas u svom članstvu ima 248 individualnih ili kolektivnih biznisa, sa preko 600 pčelara koji gaje preko 88.000 košnica širom Italije, koje proizvedu svake godine oko 2.500 tona meda.

CONAPI se nalazi u Monterenziu, u provinciji Bolonja. Ova kooperativa omogućila je svojim članovima da izgrade efikasniji biznis, te su u stanju da se bore na tržištu, povećavajući vrednost svojih proizvoda.

CONAPI je kompletan lanac snabdevanja medom. Obuhvata aktivnosti od proizvodnje na pčelinjaku, do marketinga i prodaje krajnjeg proizvoda.

CONAPI bira samo one pčelare za svoje članove koji koriste tradicionalne, konsolidovane metode, koji posvećuju veliku pažnju zdravlju pčela, koji su odgovorni u proizvodnji i skladištenju svojih proizvoda i garantuju apsolutni kvalitet. Članovi moraju biti posvećeni stvaranju visokokvalitetnih proizvoda, kreiranih u skladu sa strogim specifikacijama navedenim u „Internim pravilima“ na koje su pristali kada su se pridružili kooperativi, to je nešto slično „Dobroj pčelarskoj praksi“ koju je ustanovio SPOS)

12.00-12.50 „KVALITET MEDA, AUTENTIČNOST, PROPISI, OČEKIVANJA, METODE ANALIZE I OTKRIVANJA FALSIFIKATA“

Dr. Kurt-Peter Raezke, Ritterhude, Nemačka, Viši tehnički direktor za bezbednost hrane i inovacije laboratorije EUROFINS

(Rođen je 1958. godine, hemičar je sa velikim iskustvom u razvoju laboratorijskih metoda analize hrane, pre svega autentičnosti meda i otkrivanja ostataka veterinarskih lekova u medu. U februarau 1997. osnovao je čuvenu laboratoriju APPLICA (kasnije INTERTEK, od 2008) u Bremenu, koja je nakon uspešnog uvođenja metoda za utvrđivanje veterinarskih lekova u medu postala jedna od vodećih laboratorija za kompletnu analizu meda u svetu. Od 2012. postaje generalni direktor laboratorije INTERTEK. Od 2017. se pridružuje laboratoriji EUROFINS, gde postaje Viši tehnički direktor za bezbednost hrane i inovacije)

 

 MEĐUNARODNI STRUČNI SEMINAR „ZNANJEM DO MEDA“

 13.00-14.30 „SAVREMENO SUZBIJANJE VAROE U ŠVEDSKOJ“

Preben Kristiansen, Tjällmo, Švedska, pčelar i savetodavac za zdravlje pčela

(Rodom iz Danske, živi u Švedskoj. Počeo je da pčelari u Danskoj 1984. godine. Proveo je dosta vremena u mnogim zemljama sveta vezano za pčelarstvo. Tokom 1991. godine završio je pčelarski tehnički kurs u Kanadi. Nakon toga se zaposlio kao savetodavac za pčelarstvo u Danskoj. Januara 1994. godine prelazi u Norvešku da radi kao savetodavac za suzbijanje varoe i drugih pčelinjih bolesti u Pčelarskom savezu Norveške. Tokom rada u Norveškoj započeo je saradnju sa naučno-istraživačkim timom Poljoprivrednog univerziteta Švedske, i 1997. prelazi u Švedsku da radi kao savetodavac za pčelinje zdravlje u Pčelarskom savezu Švedske. Zajedno sa profesorom Ingemarom Friesom (SPOS ga je dovodio kao predavača u Srbiju novembra 2008. godine) napisao je knjigu o bolestima pčela. Važan deo njegovog posla je rada sa pčelarima na terenu i širenje pčelarskog znanja. Učestvovao je u radu Evropske radne grupe za integralno suzbijanje varoe. Član je Međunarodne organizacije za istraživanje pčela COLOSS. Zajedno sa suprugom, poseduju malu kompaniju APINORDICA, koja se takođe bavi obukom pčelara i razvojnim projektima u pčelarstvu)

14.30-16.00 „SAVREMENO SUZBIJANJE VAROE U VELIKOJ BRITANIJI

Norman Carreck, Brighton, Velika Britanija, Univerzitet Sussex, Laboratorija za pčelarstvo i socijalne insekte

(Završio je Poljoprivredni fakultet na Univerzitetu Nottingham. Pčele gaji od svoje 15. godine. Od 1991. do 2006. godine bio je odgovoran za 80 pčelinjih društava uključenih u brojne naučne eksperimente vezane za bolesti pčela, njihovu biologiju i oprašivanje. Nakon toga bavio se aspektima uzgoja pčela i njihovog higijenskog ponašanja. Poslednjih godina, on i Francis Ratnieks, radili su zajedno na efektima pesticida na pčele.

Vođa je uredničkog tima čuvenog naučnog časopisa „Journal of Apicultural Research“, koji izdaje IBRA (Međunarodna organizacija za istraživanje pčela).

Član je Kraljevskog entomološkog društva od 2004. godine, a Biološkog društva od 2011. godine. Član je Komiteta za životnu sredinu Pčelarskog saveza Velike Britanije. Član je Izvršnog odbora Međunarodne organizacije za istraživanje pčela COLOSS)

16.00-17.00 „SUZBIJANJE BOLESTI PČELA U ŠVEDSKOJ, SA OSVRTOM NA NOZEMOZU I AMERIČKU KUGU

Preben Kristiansen, Tjällmo, Švedska, pčelar i savetodavac za zdravlje pčela

17.00-18.00 „TEHNIKA PČELARENJA U SKANDINAVIJI

Preben Kristiansen, Tjällmo, Švedska, pčelar i savetodavac za zdravlje pčela

 

Nedelja, 4. februar 2018. godine

PREDSTAVLjANjE INOVACIJA

Nedelja, 4. februar 2018. godine, 11.00 sati 

11.00-12.30 Predstavljanje svih prijavljenih inovacija u sali za predavanja – takmičarski deo

(Glavni kriterijumi za ocenjivanje inovacija biće: 1. Jednostavnost primene u praksi; 2. Unapređenje ekonomičnosti pčelarenja inovacijom)

 

PROGLAŠENjE NAJBOLjIH INOVACIJA

Nedelja, 4. februar 2018. godine, 13.00 sati 

13.00-13.30 Dodela pehara SPOS-a pobednicima takmičenja (za prvo, drugo i treće mesto)

Najbolji inovator dobija i besplatni štand na Pčelarskom sajmu u Celju u Sloveniji marta 2019. godine.

 

 

 

 

 

 

 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede