Za poljoprivredu u 2022. godini veliko povećanje izdvajanja

raspisani konkursi

Za poljoprivredu više novca. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović danas su, zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, posetili kompaniju ABD Prom u Jevremovcu kod Šapca i upoznali se sa projektom solarne elektrane koja je deo IPARD investicije. Oni su ovom prilikom najavili nove grantove za poljoprivrednike.

za poljoprivredu

Ministar Branislav Nedimović izrazio je zadovoljstvo jer je ovim projektom domaćinstvo Jakovljevića ostvarilo svoj san i uspelo da reši problem troškova električne energije.

„Ja sam razgovarao sa njim i on mi je rekao da su troškovi energije bili od osam do 10 odsto. Znate koliko je to uštede kada tog troška više ne bude i kada se vrati investicija za četiri godine? Da nema IPARD-a to bi bilo za deset godina. Zamislite kad on u narednih 15- 20 godina, koliki je vek ovih panela, ne bude imao taj trošak, to ostaje kao profit i on može da koristi taj novac za investiranje. Sa druge strane on je pionir koji svojim primerom pokazuje da u tehničko-tehnološkom smislu pomeramo srpsku poljoprivredu nekoliko koraka unapred“, rekao je Nedimović.

Ovo što je on uradio, biće primer za celu Srbiju, dodao je ministar poljoprivrede. Podsetio je da su slične reakcije bile kada su uvođeni roboti u muži krava i najavio novi konkurs za robotizaciju krajem decembra.

Cilj je, kako je istakao, digitalizacija u poljoprivredi da bi poljoprivrednici mogli zahtev da podnose elektronski i prate ceo proces, što će ubrzati obradu zahteva i podići transparentnost. Nedimović je naglasio da srpska poljoprivreda u ovoj godini beleži dobre rezultate što se tiče izvoza.

Ove godine ćemo sigurno premašiti izvoz od pet milijardi dolara, a o tome smo samo sanjali pre deset godina. Tada nije bilo više od dve milijarde dolara. Sa ovakvim i sličnim projektima, a nemojte zaboraviti da smo mi sada imali dva velika projekta kroz IPARD, jedan za meru 3 i za meru 7, i kroz to smo do sad najviše novca plasirali. Slede nam brze objave, jer moramo brzo da obavljamo proces. Zbog toga se radujem što ću sa svojim kolegama brzo ispregovarati IPARD 3“.

On je ovom prilikom istakao da se IPARD 2 završava a da od juna meseca ulazimo u IPARD 3 i na taj način demntovao glasine da neće biti više poziva za finansiranje.

Nedimović je naglasio da će sa jedne strane, srpski novac za poljoprivredu, biti drastično veći u 2022. nego u 2021. godini, a sa druge strane Ministarstvo ima zajedničke projekte sa Svetskom bankom, i pozvao poljoprivrednike da apliciraju. „Mi ćemo dati sve od sebe da to što pre realizujemo“, dodao je Nedimović.

Ministarka Joksimović podsetila je na period kada su sredstva IPA fondova bila nedostupna, jer je uslov Evropske komisije bio da zgrada Uprave za agrarna plaćanja iz Šapca bude premeštena u administrativni centar – Beograd, što je, kako je istakla, ministar Nedimović 2016. i učinio, čime se oslobodilo 175 miliona evra za sedmogodišnji period (2014-2020).

Ministarka Joksimović je najavila i nove grantove. „Ono što nam sledi je novi sedmogodišnji period 2021-2027. Trebalo bi da nam bude dostupno 288 miliona granta za projekte iz oblasti poljoprivrede, od čega će oko 40 odsto biti namenjeno za učešće obnovljivih izvora energije i zelene poljoprivrede i agrobiznisa“- istakla je Joksimović i naglasila da je ovo primer i poziv proizvođačima da se upuste u slične projekte.

Joksimović je istakla da će kod nove tranše IPARD 3 posebna pažnja biti posvećena projektima koji podržavaju rodnu ravnopravnost i učešće žena u projektima.

Vlasnik hladnjače, Aleksandar Jakovljević, istakao je da je ovom investicijom ostvario svoj san, ali i postigao ono što je imao priliku da vidi u inostranstvu.

„Kada sam putovao u inostranstvo na sajmove ili drugim povodom, video sam da tamo već godinama postoje solarni paneli i onda sam maštao kada bi to mogao uraditi kod sebe. Kada je početkom 2019. izašla Uredba da se može aplicirati za ovakav projekat, ja sam se vrlo brzo odlučio na to počeo da pribavljam potrebnu dokumentaciju za IPARD program, što je trajalo bar pet ili šest meseci zbog obima i zahteva. Međutim, imao sam olakšanje jer su svi objekti imali upotrebne dozvole, bez čega ne bi moglo da se aplicira. Tako da sam 24. decembra 2019. podneo zahtev među prvima za ovaj projekat koji danas gledate ovde“, rekao je vlasnik ABD Prom Aleksandar Jakovljević.

On je istakao da je reč o investiciji koja štedi novac, sa tendencijom da u budućnosti na njoj zarađuje. Snaga solarne elektrane je približno 600 kilovata.

Jakovljević navodi da u toku letnjih meseci, kada zamrzavaju voće i najviše troše struju, a to je maj, jun, jul, avgust i septembar, proizvode pet puta više energije, što je dovoljno za njihove potrebe i da je sve ostalo višak koji možemo da vraćamo u elektroenergetski sistem. To je velika stvar, jer kakvo je danas vreme i kakve su potrebe za energijom, mi imamo svoju energiju. Investicija nije mala, pa su se moje kolege čudile kako ulazim u takav kredit i takvu obavezu od 72 miliona dinara sa PDV-om. Međutim, kada je realizovano, primetili su da je to na svom mestu i da će rok otplate biti sigurno kraći jer je energija drastično poskupela, istakao je Jakovljević.

Ambasador Žiofre je rekao da je ovo veliki doprinos poljoprivredi i dodao: „Došli smo da posetimo fantastičan projekat kroz koji su EU i Srbija združile snage zarad uvođenja nekih promena u poljoprivredi. Vidite da je ovim projektom povećana aktivnost firme i konkurentnost, a važan segment ovog projekta jeste ekološki“.

Šef delegacije u Srbiji Nj.E Emanuele Žiofre zhvalio je ministrima Nedimoviću i Joksimović kao i vlasnicima kompanije na pozivu da vide kako je ideja pretočena u delo i kako je urađeno nešto dobro za poljoprivredu Srbije.

„EU već dugo sarađuje sa Ministarstvom poljoprivrede i mi smo u okviru IPARD-a već davnih dana izdvojili 175 miliona evra. Taj novac će moći da generiše investicije od ukupno 600 miliona evra u poljoprivredu. A pošto želimo još i više od toga da uradimo, trenutno razgovaramo o narednoj fazi IPARD-a 3 za koji ćemo izdvojiti čak 280 miliona evra i to su sve bespovratna sredstva koja će zajedno sa sufinansiranjem od Srbije i samih kompanija pružiti poljoprivredi još mnogo više“, naveo je on.

Kako je rekao, njihova želja je da postignu još više, te u tom smeru razgovaraju sa ministarstvom koje su to mere potrebne za unapređenje lokalne zajednice.

„Mi postižemo odlične rezultate. Otkada smo krenuli sa primenom mera, izvoz u Srbiji se udvostručio, u oblasti poljoprivrede, a više od polovine tog izvoza ide u zemlje EU“, naglasio je on.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić je istakao da se korišćenjem obnovljivih izvora energije na nivou grada smanjuje potrošnja struje, ali i da proizvedeni višak vraća u sistem, što je dokaz da vizija jednog čoveka može imati velike benefite za društvo.

Saopštenje Ministarstva poljoprivrede

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede