StarTech – 29 timova dobilo milion dolara za inovacije

StarTech

Proglašene prve StarTech zvezde – 29 timova i kompanija dobilo milion dolara za inovacije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, generalni direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović uručili su danas čekove za najboljih 29 timova, start-up firmi i malih i srednjih preduzeća u rasponu od 20.000 do 100.000 dolara, po završetku prvog godišnjeg konkursa u okviru StarTech programa.

Najinovativnijim idejama na ovom konkursu, koji sprovodi NALED zajedno s Vladom Srbije i uz finansijsku podršku kompanije Filip Moris, dodeljena su bespovratna sredstva u iznosu od milion dolara.

Zahvaljujući idejama prvih StarTech “zvezda”, u ne tako dalekoj budućnosti, građani Srbije moći će da putem senzora prate telesnu temperaturu beba, koriste ambalažu i pribor za jelo od 100% prirodnog materijala, aplikaciji prepuste izbor najboljeg kandidata za radno mesto, ili odrede fer cenu automobila koji žele da kupe.

– Od 2016. godine krenuli smo sa transformacijom naše privrede i našeg društva tako da ono bude zasnovano na znanju, inovacijama, visokim tehnologijama i na svemu što može da nas učini konkuretnijim i donese bolje plaćena radna mesta. Iako smo na početku, naši rezultati su već vidljivi. Otvorili smo 4 naučno – tehnološka parka, mrežu startap centara i biznis inkubatora kako bismo dali šansu mladim ljudima da razvijaju svoje ideje.

U julu ove godine imali smo rekordan izvoz usluga informacionih i komunikacionih tehnologija sa preko 170 miliona evra, a izvesno je da ćemo do kraja godine dostići cifru od gotovo 2 milijarde. U planu imamo i veliku Strategiju za razvoj startap kompanija u čijoj izradi će biti uključena sama privreda. Hvala NALED-u i kompaniji Phillip Morris što slede misiju vlade i ovom prilikom vas pozivam da nastavimo dalje da razvijamo i širimo projekat StarTech – istakla je premijerka Brnabić.

Generalni direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević istakao je da se snaga kompanije ogleda u tome koliko pouzdan oslonac može biti zajednici u kojoj posluje.

– Danas kada je nezaposlenost skinuta sa liste ključnih problema, postoje drugi prioriteti. Jedan od njih, koji umemo i možemo da podržimo jeste vizija Vlade Republike Srbije o transformaciji tradicionalne u digitalnu, izvozno orjentisanu ekonomiju zasnovanu na znanju, inovacijama i visokim tehnologijama.

Odatle se rodila ideja za StarTech i namera da se sa ukupno pet miliona dolara pomogne preduzetnicima, privrednicima i naučnicima kojima je pomoć potrebna, da bi svojim idejama unapredili prvo svoj biznis, a posledično i privredu Srbije.

Program StarTech vredan pet miliona dolara pokrenut je krajem prošle godine u cilju podrške inovacijama i digitalnoj transformaciji privrede. Prva komponenta projekta predviđa da tokom tri godišnja konkursa finansijski bude podržano oko 100 domaćih inovatora, a pored novca dobiće i 3.000 sati ekspertske podrške za razvoj biznisa, izlazak na strana tržišta, zaštitu intelektualne svojine i dr.

Drugi stub programa usmeren je na unapređenje regulatornog okvira za poslovanje inovativnih kompanija, a treći na promociju značaja inovacija za razvoj društva, inovatora i Srbije kao dobre investicione destinacije.

startech inovacije

StarTech zvezde

Prvi godišnji konkurs raspisan je u martu ove godine, a u konkurenciji je bilo čak 229 prijava. Prve StarTech zvezde stižu iz različitih sektora – od informacionih tehnologija i elektronike preko prehrambene i mašinske industrije do konsaltinga i zaštite životne sredine.

Naši najbolji inovatori dolaze iz devet gradova – od Beograda, Novog Sada i Niša, sve do Zrenjanina, Bečeja i Boljevca. Među 29 najboljih projekata čak 28 ima element inovacije što pokazuje koliko su spremni da pomere granice konvencionalnog biznisa.

Tu je i pet proizvoda i usluga koji su već namenjeni izvozu, a kao osoba koja više od 20 godina podržava razvoj ženskog preduzetništva posebno sam ponosna na činjenicu da se među 29 odabranih timova našlo čak 16 koje vode žene ili su njihov ključni deo – rekla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Kandidati koji se nisu našli među pobednicima i svi ostali preduzetnici sa inovativnim idejama dobiće priliku već na proleće sledeće godine da se prijave na novi godišnji konkurs. Informacije o uslovima učešća i aktivnostima u okviru programa dostupne su na www.startech.org.rs.

Dobitnici grantova

Najviše grantova, ukupno 18, dodeljeno je u Lotu 1 i namenjeni su početnicima u poslovanju za razvoj inovativnih ideja. Dobitnici grantova od 20.000 do 25.000 dolara su: AI software, Baby FM, Bifrost, Canandi, Carvisor Technologies tim, Cooperation Manager tim, Cropt, DIPO RTD, DiaSolutions, INIT Technologies, Kagera, Nsoilab, Neuroblast, PuzzlesCloud, SentiGuide, Stars, The Bracelet Maker i ZenHire.

U Lotu 2 namenjenom podršci mikro, malim i srednjim preduzećima za razvoj inovacija i/ili digitalne transformacije dodeljeni su grantovi od 25.000 do 50.000 dolara, a zaslužili su ih Digital Worx doo, Naissus tehnologije, Omnis design studio, Suncokret doo, Uniplast, Vrška-press i White Lemur doo.

Dva granta od 50.000 dolara i dva granta od 100.000 dolara dodeljena su u Lotu 3 namenjenom podršci mikro, malim i srednjim preduzećima za razvoj inovacija i/ili digitalne transformacije uz izlazak na strano tržište. Dobitnici su Atfield Technologies i HerbElixa, kao i FPM Agromehanika i TechnoNaiss group.

Odbor za dodelu grantova činili su ko-osnivač organizacije ENECA Milivoje Jovanović, direktor digitalnih transformacija u MK grupi Aleksandar Bijelić, senior venture saradnik ICT Hub-a Miloš Matić, prodekan i profesor digitalnih transformacija na FEFA Srđan Verbić.

U odboru su i direktor BITF Beograd biznis inkubatora Jovana Vasić, šef odeljenja za razvoj poslovanja instituta Biosens Milica Trajković, viši savetnik za podršku MSP u Razvojnoj agenciji Srbije Mirjana Isailović i direktor Centra za digitalne transformacije Predrag Nikolić.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede