Roboti među borovnicama – „BioSens“ i „Zeleni hit“ u evropskom projektu

borovnica biljke

Roboti pomažu u proizvodnji

Institut BioSens i kompanija „Zeleni hit“ učestvuju u evropskom projektu koji će podstaći razvoj precizne poljoprivrede i ekonomski rast

Digitalna revolucija u poljoprivrednom sektoru polako, ali sigurno uzima zamah. Određeni poljoprivredni procesi su skoro u potpunosti optimizovani, a u tome glavnu ulogu igraju veštačka inteligencija, daljinska detekcija i mašinsko učenje.

U saradnji sa 14 partnera iz Evrope, Institut BioSens i kompanija „Zeleni hit“ realizuju projekat FlexiGroBots koji će razviti platformu za fleksibilne multirobotske sisteme i doprineti automatizaciji procesa u biljnoj proizvodnji.

Platforma će biti testirana u tri oblasti od značajne ekonomske vrednosti: vinsko grožđe, uljana repica i borovnice.

Borovnice su u Srbiji postale pravi hit, kaže Oskar Marko iz Instituta BioSens.  Naša zemlja ima tu sreću da se nalazi na krajnjem jugu umerenog klimatskog pojasa u kom uspeva slađi, severni tip borovnice. To znači da ovo voće kod nas sazreva ranije nego u drugim delovima Evrope, što daje poljoprivrednicima priliku da ostvare veću zaradu.

Ipak, za dobar prinos je potrebno mnogo truda i teškog ljudskog rada na terenu, kao i značajna pomoć stručnjaka sa ekspertskim znanjem i veštinama, dodaje Marko.

„Institut BioSens uz podršku naučnih fondova Evropske Unije razvija sistem za digitalno vođenje proizvodnje borovnice. Sateliti i dronovi opremljeni hiperspektralnim kamerama snimaju useve, a zatim roboti opremljeni najnovijim tehnologijama razvijenim na Institutu prskaju biljke, uzorkuju zemljište i eliminišu korov. Na ovaj način se smanjuju troškovi proizvodnje, povećavaju prinosi i dobijaju zdraviji proizvodi, a domaća industrija dobija jedan veliki tehnološki zamajac“, navodi Marko.

Platforma će obuhvatiti bespilotne letelice i robote na zemlji, integrisaće već postojeće tehnološke platforme i komponente koje će omogućiti multifunkcionalnost i produktivnost robota, prikupljanje, integraciju i deljenje podataka, kao i njihovu bezbednost.

Cilj platforme je da se zadovolje najvažnije potrebe poljoprivrednog sektora.

Projekat FlexiGroBots trajaće 36 meseci i finansiran je iz programa Evropske Unije za istraživanje i inovacije, Horizont 2020.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede