Srbija prvi put deponuje seme biljaka u Svetski trezor

seme u rukama

Ambasador Srbije u Norveškoj Dragan Petrović, u ime Srbije, prvi put je deponovao seme poljoprivrednih biljaka u Svetski trezor semena na Svalbardu.

Tom prilikom, ambasadoru je, u ime norveške ministarke poljoprivrede i hrane Sandre Bork uručen sertifikat o deponovanju, saopšteno je iz ambasade Srbije u Norveškoj.

Deponovanje 96 srpskih najznačajnijih domaćih sorti pšenice, ječma, ovasa i raži, koje je odabrao Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, doprineće globalnim naporima da se obezbedi prehrambena bezbednost budućih generacija, dodaje se u saopštenju.

Domaćini ceremonije koju su organizovali predstavnici norveškog Ministarstva poljoprivrede i hrane i Nordijskog centra za genetske resurse (Nordgen), koji zajednički upravljaju trezorom, izrazili su zadovoljstvo što je Srbija deponovala svoje poljoprivredno seme.

Prvo skladištenje semena iz Srbije na Svalbardu realizovano je preko međunarodnog projekta čiji je rukovodilac Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, a koji finansira Fond za raspodelu dobrobiti i Međunarodni ugovor o biljnim i genetičkim resursima za hranu i poljoprivredu – FAO.

U ovoj jedinstvenoj bazi čuva se preko milion uzoraka semena iz skoro svih zemalja sveta.

„Ogromna čast! Naša zemlja prvi put deponuje seme poljoprivrednih biljaka u Svetski trezor na Svalbardu„, navela je prethodno ambasada na Tviteru.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede