Predstavljen nacrt nacionalne strategije za upravljanje populacijom pasa

pas

Upravljanje populacijom pasa mora da bude humano, efikasno i održivo. Rešenje problema je u odgovornom vlasništvu, obeležavanju svih pasa…

Pitanje slobodnog lutanja pasa je složeno društveno-ekonomsko pitanje koje uključuje mnoge zainteresovane strane i njegovo rešavanje moguće je uz zajedničke napore celog društva. Upravljanje populacijom pasa nije jedinstvena akcija i nema brzih i lakih rešenja, već je to kontinuirani proces u kome treba svi da učestvuju, rečeno je na konferenciji na kojoj je predstavljen nacrt nacionalne strategije za upravljenje populacijom pasa u Srbiji.

Nacrt nacionalne strategije za upravljanje populacijom pasa u Republici Srbiji pripremljen je u okviru projekta “Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja”, a radna verzija tog dokumenta predstavljena je na nacionalnoj konferenciji na kojoj su prisustvovali domaći i strani stručnjaci, predstavnik Svetske organizacije za zaštitu životinja (WOAH), predstavnici organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životinja, kao i predstavnici Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Problem napuštenih pasa sa jedne strane ugrožava dobrobit pasa, a sa druge strane lokalne samouprave daju velika sredstva za odštetu građanima koje su ugrizli napušteni psi. Rešenje problema je u odgovornom vlasništvu, obeležavanju svih pasa, udomljavanju napuštenih pasa, a iznad svega u jačanju svesti građana da se odgovorno ponašaju prema svojim kućnim ljubimcima i da imaju kontrolu nad njihovim razmnožavanjem”, rekla je načelnica odeljenja za dobrobit životinja u Upravi za veterinu i koordinatorka projekta Maja Andrijašević.

Odgovorno vlasništvo i usvajanje pasa

Domaći i strani stručnjaci su na osnovu prikupljenih podataka govorili o analizi troškova za upravljanje populacijom pasa, kao i o međunarodnim standardima Svetske organizacije za zaštitu životinja za rešavanje tog problema. Predstavljeni su i ključni stubovi Strategije i akcionog plana za upravljanje populacijom pasa i o tome se diskutovalo sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

“Jedino mesto za psa je pored vlasnika, zbog toga vlasnici i imaju važnu ulogu u ovoj temi. Generalno, potrebna je velika promena svesti građana da bi se u celom društvu promovisalo odgovorno vlasništvo i podstaklo usvajanje pasa iz odgajivačnica. Upravljanje populacijom pasa mora da bude humano, efikasno i održivo. U skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja Srbije eutanazija nije moralno prihvatljivo sredstvo za upravljenje populacijom pasa”, rekao je stručnjak za dobrobit životinja Antonio Di Nardo.

Projekat „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ je podrška Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa Evropskom unijom i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja i biosigurnosnih mera.

Preporučujemo: Kome prijaviti zlostavljanje, ubistvo ili trovanje životinja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede