Do 15. novembra podneti zahtev za podsticaje za osiguranje

soja nakon grada 2

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za osiguranje podnosi se elektronski, preko eAgrara, odnosno aplikacije ePodsticaji 

Poljoprivredno osiguranje je posebna vrsta imovinskog (neživotnog) osiguranja kako bi se sprečio gubitak prihoda  u specifičnoj proizvodnoj delatnosti. Zbog svoje posebnosti i nepredvidljivosti, osiguranje u poljoprivredi predstavlja veoma kompleksnu aktivnost. Poljoprivrednici mogu da ostvare pravo na podsticaje za osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja.

Najviši iznosi podsticaja prema postojećem pravilniku (Objavljeno u „Službenom glasniku RS”, broj 54/23 od 30. juna 2023. godine, „Službeni glasnik RS”, broj 87 od 13. oktobra 2023. godine ,„Službeni glasnik RS”, broj 89 od 20. oktobra 2023. godine) su:

  • za osiguranje ratarskih kultura – 100.000 dinara
  • povrća – 500.000 dinara
  • voćarskih kultura, vinove loze i hmelja – 1.000.000 dinara
  • rasadnika, mladih višegodišnjih zasada pre stupanja u rod – 500.000 dinara
  • za osiguranje životinja – 2.000.000 dinara.

Pravo na korišćenje regresa imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. 

Korisnici mogu ostvariti najviše 2.500.000 dinara podsticaja ukoliko im se gazdinstvo nalazi u aktivnom statusu i ako su u periodu od 16. novembra prethodne godine do 15. novembra ove, kod osiguravajuće kuće ugovorili osiguranje.

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje podnosi se elektronski, preko eAgrara, odnosno aplikacije ePodsticaji u periodu od 16. oktobra do 15. novembra ove godine.

Dokumentacija, odnosno polisa osiguranja i potvrda o ukupno plaćenoj premiji osiguranja se prilažu u elektronskoj formi. Digitalizaciju originalnih dokumenata vrši ovlašćeni organ, između ostalog i poljoprivredna, savetodavna i stručna služba koja i čuva izvorni dokument u papirnom obliku.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede