Plovidba na Begeju se očekuje u junu ove godine – Projekat BEGA

regata

Plovidba na Begeju značajna za razvoj turizma, unapređenje infrastrukture i povezivanje prekograničnog regiona, od Zrenjanina do Temišvara.

V.d. direktora „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević, v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, Nemanja Erceg i poslanik i član pokrajinskog Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine APV, Darko Bađok obišli završne radove u Srpskom Itebeju u okviru projekta BEGA.

Projekat BEGA ima za cilj povezivanje prekograničnog regiona kroz unapređenje transportne infrastrukture, kao i unapređenje područja kanala Begej u međunarodno prepoznatu turističku destinaciju za posetioce.

U završnoj je fazi i između ostalog obuhvata sanaciju hidrotehničkih objekata u Kleku i Srpskom Itebeju. Kao deo ovog projekta već je izgrađena dvonamenska staza (radno-inspekciona i biciklistička) od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku. Završen je i plutajući dok za privez plovnih objekata u Zrenjaninu.

V.d. direktora, Srđan Kružević ovom prilikom je skrenuo pažnju na specifičnost samih radova na rekonstrukciji prevodnice, jer je u pitanju objekat iz 1914. godine koji je potrebno vratiti u prvobitno stanje.

plovidba na Begeju
Foto: JVP „Vode Vojvodine“

Istakao je važnost da se ispoštuju standardi društava koji se bave kulturnim nasleđem i zaštitom spomenika, te da ovo bude jedan od dva rekonstruisana objekta koji će za pokretanje koristiti ručni pogon.

Takođe je rekao i da su JVP „Vode Vojvodine“ izdvojile sredstva za radove na kompletnom izmuljenju, kako bi se isušio deo na kom je napravljena građevina. Ovo je prvi put od kada je objekat izgrađen da se radovi obavljaju na suvom, što znatno olakšava ceo proces.

Poslanik i član pokrajinskog Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine, Darko Bađok izjavio je da deli zadovoljstvo što posle više od 60 godina prisustvuju revitalizaciji i ponovnom otvaranju kanala Begej za plovidbu.

Izneo je i zanimljiv podatak da se nakon radova na revitalizaciji ovih hidročvorova, pojavila trajno zaštićena vrsta ribe linjak što, po njegovom mišljenju, jasno govori o pozitivnom uticaju revitalizacije kanala Begej na životnu sredinu. On je pomenuo i usvajanje Prostornog plana u Skupštini AP Vojvodine kojim su definisani dalji koraci kad su u pitanju kanal Begej i okolno područje.

Ovaj projekat finansiran je preko INTEREG- IPA programa prekogranične saradnje sa Rumunijom, a završetak svih radova očekuje se u junu ove godine.

Budžet za JVP „Vode Vojvodine“ iznosi 6.666.204,16 evra, od čega je vrednost izvođenja samih radova oko 4,5 miliona evra.

Nakon završetka radova, očekuje se ponovno otvaranje plovidbe na Begeju, a višestruki značaj ovog projekta biće vidljiv i kroz razvoj turizma, unapređenje infrastrukture i povezivanje prekograničnog regiona, od Zrenjanina pa sve do Temišvara.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede