Osiguranje u poljoprivredi – 7 važnih aspekata

osiguranje

Osiguranje u poljoprivredi ima značajnu ulogu u zaštiti poljoprivrednika od različitih rizika i neočekivanih događaja koji mogu uticati na njihovu proizvodnju i finansijsku stabilnost.

Na nekoliko značajnih aspekata osiguranja u poljoprivredi podseća nas Mr Mladen Pavlović iz PSSS Beograd.

Značajni aspekti osiguranja u poljoprivredi

  1. Zaštita od prirodnih katastrofa: Poljoprivrednici su izloženi različitim prirodnim rizicima kao što su suša, poplave, oluje, grad i drugi ekstremni vremenski uslovi. Osiguranje pokriva gubitke koji mogu nastati usled ovakvih prirodnih događaja.
  2. Osiguranje useva: Polise o osiguranju useva štite od gubitaka useva usled bolesti, štetočina, i drugih nepredviđenih okolnosti koje mogu uticati na prinos.
  3. Zaštita od bolesti i bolesti stoke: Osiguranje može pokrivati gubitke uzrokovane bolestima i bolestima koje mogu pogoditi stoku.
  4. Finansijska stabilnost: Osiguranje pruža poljoprivrednicima finansijsku sigurnost štiteći ih od iznenadnih gubitaka koji bi inače mogli ozbiljno ugroziti njihovu ekonomsku stabilnost.
  5. Podsticanje investicija: S obzirom na to da osiguranje smanjuje rizik od finansijskih gubitaka, poljoprivrednici su skloniji ulaganju u modernu tehnologiju, kvalitetno seme i druge unapređene prakse, što može rezultirati povećanjem proizvodnje i profitabilnosti.
  6. Osiguranje kredita: Osiguranje može poslužiti kao garancija za poljoprivredne kredite, olakšavajući pristup finansijskim sredstvima za unapređenje poljoprivrednih aktivnosti.
  7. Potpomaganje ruralnog razvoja: Osiguranje doprinosi održivom ruralnom razvoju pomažući poljoprivrednicima da ostanu konkurentni, potiću inovacije i podržavaju lokalnu ekonomiju.

Ukratko, osiguranje u poljoprivredi ima ključnu ulogu u održavanju stabilnosti poljoprivrednog sektora, poticanju održivosti i doprinosi ukupnom ekonomskom razvoju zajednice. Osiguranje takođe pomaže u smanjenju socijalnih i ekonomskih nejednakosti među poljoprivrednicima koji su izloženi neočekivanim rizicima, zaključuje Pavlović. (PSSS Beograd)

Povezano: Osiguranje u poljoprivredi – Pravilnik za ostvarivanje prava

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede