Nove sorte jabuka na sajmu u Madridu – Extra Sweet

Extra Sweet

Extra Sweet jabuke, sočne i izuzetno slatke.

Početkom oktobra, na sajmu voća i povrća u Madridu, Marko Rivoira, izvršni direktor kompanije „Rivoira Giovanni & Figli“, zvanično je predstavio BRAZILSKI PROJEKAT JABUKE. Tokom ekskluzivnog događaja predstavljene su i degustirane tri sorte, Luiza, Venecija i Isadora nazvane „3 sestre“.

Sa upečatljivom brilijantnom crvenom bojom i osećajem u ustima koji se može pohvaliti izuzetnom sočnom teksturom i izuzetno slatkim ukusom, jabuke lako mogu dostići 15 do 17 briksa.

Sorte su prilagođene toplim podnebljima, a tri jabuke se beru u različito vreme. Luiza se bere najranije i slična je sorti Gala, Venecija se bere krajem septembra, a Isadora krajem oktobra. Najvažnije je da ove tri nove sorte imaju jedinstvene karakteristike. Beru se kada u potpunosti razviju aromu i ukus.

Pitali smo Dejana Mutavdžića, vlasnika Rasadnika Mutavdžić, šta misli o ovim i sličnim novim sortama jabuka i hoće li se one pojaviti i na našem podneblju:

“Radi se o novim sortama jabuka koje su u zapadnoj Evropi u eksperimentalnoj, odnosno, probnoj fazi. Pozitivni rezultati na međunarodnom tržištu uticaće na popularnost navedenih sorti i kod nas. Ukoliko se pokažu kao atraktivne sorte očekujemo brzi dolazak ne samo gotovih proizvoda u markete već i sadnica jabuka na naše podneblje. Svakako, pratimo trendove i ukoliko bude interesovanja kod naših kupaca biće zastupljene i u našoj ponudi“, odgovara Mutavdžić.

Extra Sweet traže potrošači

„3 sestre“ će biti predstavljene potrošačima pod jednim brendom i biće dostupne tokom cele godine, a kao rezultat odgovarajućeg skladištenja i roka trajanja. Gerhard Dichgans, predstavljen je kao „Ronaldo od jabuka“ i biće globalni menadžer ovog projekta. On smatra da će nove sorte  doneti revoluciju u sektoru jabuka.

„Ne lansiramo samo nove sorte, već umesto toga gradimo novi segment u kategoriji jabuka: Extra Sweet“, rekao je Rivoira i dodao da je Extra Sweet ono što velika većina potrošača u Evropi, mediteranskim tržištima i Aziji traži.

Extra Sweet slatke jabuke

Postavši komercijalna stvarnost, projekat Brazilska jabuka zasadio je prvih 30.000 stabala u Piemontu u Italiji, nakon čega će u proleće 2022. godine uslediti sadnja još 125.000 stabala sve tri sorte, kako bi se do 2024. godine dostigao cilj od 200 hektara. Novi partneri u Evropi i inostranstvu već su pokazali veliko interesovanje za projekat, a globalni cilj je zasaditi 4.000 hektara širom sveta.

Sledeća prezentacija projekta Brazilian Apple Project biće održana u Berlinu na događaju Fruit Logistica, gde će biti objavljeno više planova, poput imidža brenda.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede