Organska proizvodnja jabuke – Kako kontrolisati korove?

organski vocnjak jabuke

Organska proizvodnja jabuke uz zatravnjivanje, sendvič sistem, malčiranje.

Jabuka na dan – bolest iz kuće van! Rečenica koju su izgovarale naše bake nudeći nam ukusne i mirisne jabuke iz svojih bašta.

Bile su to jabuke koje su rasle „same od sebe“. Naše je bilo samo da ih oberemo i jedemo. To su organske jabuke, kako bismo danas rekli.

Ukoliko se opredelimo za proizvodnju organske jabuke treba da znamo kako da smanjimo populaciju korovskih biljaka koje su konkurenti gajenim biljkama. Kako to da uradimo savetuje Vladimir Stanković, savetodavac PSSS Negotin.

Organska proizvodnja jabuke uz zatravnjivanje, malčiranje

Jedan od većih problema u organskoj proizvodnji jesu korovske biljke. One predstavljaju konkurente gajenim biljkama za vodu, hranu i svetlost, tako da ih je potrebno suzbiti.

Suzbijanje korovskih biljaka u formiranim zasadima jabuke zahteva upotrebu mehanizacije i radnika i predstavlja značajan trošak za poljoprivrednog proizvođača.

Kako bismo smanjili te troškove, pre zasnivanja zasada jabuke po organskim principima treba preduzeti mere kako bi se korovske biljke svele na minimum.

Gajenjem sudanske trave kao i zelenišnim đubrenjem povećava se sadržaj humusa u zemljištu i uništavaju se mnoge korovske biljke. Sudanska trava ima gusti sklop i kao takva predstavlja konkurenta korovskim biljkama za vodu i hraniva pa se korovske biljke na taj način eliminišu.

Kako bi smanjili opasnost od erozije zemljišta, zemljište između redova treba da bude zatravljeno smesom trava i bele deteline.

Takođe pored ovih trava potrebno je zasejati još neke biljke kao što su hajdučka trava, heljda kako bi se u raznim mesecima omogućilo stalno prisustvo nektara i polena za korisne insekte koje se hrane štetnim.

U formiranom zasadu jabuke po organskim principima poželjno je da u prve tri godine gajenja pojas širine do 1,5m oko reda jabuke bude slobodan od korovskih biljaka.

U proleće pre nicanja korova oko stabla je potrebno malčiranje.

Malčiranje se vrši pokošenom travom ili nekim tarupiranim biljnim materjalom kao sto je strugotina. Kasnije pred početak jeseni potrebno je skloniti malč od stabala pre svega zbog pojave glodara koji mogu napraviti veliku štetu u voćnjacima.

Postoji nekoliko pristupa u postupanju sa zatravljenim trakama u zoni redova voćnjaka. Jedan od njih je da se u većem delu vegetacionog perioda zona redova održava bez korova plevljenjem i mehaničkom obradom.

Šta je sendvič sistem?

Pored ovog pristupa postoji i takozvani sendvič sistem održavanja zemljišta koji podrazumeva da se u zoni reda seje bela detelina u trake širine do 50 cm.

Zona oko ove trake se obrađuje freziranjem, a centralna zona međurednog prostora se zatravnjuje i kosi.

Takođe pored ovih pristupa još se koristi i malčing zone slamom, korom drveta ili nekim drugim materjalom.

Saznajte više o sideraciji 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede