Laste „biraju“ domaćinstvo koje će biti nagrađeno tonom kukuruza

laste

Laste „donose“ proleće, a domaćinstvu sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta doneće i nagradu.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije petu godinu za redom organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“.

Nagrada za domaćinstvo u kom je najviše aktivnih gneza seoskih lasta je tona kukuruza. Sva ostala domaćinstva koja su učestvovala u takmičenju dobijaju šansu u izvlačenju „Srećno gnezdo“ u kojem mogu osvojitu vaučer za kupovinu sadnica voća, napominju u Društvu.

Prijave su otvorene do 7. juna 2021.

Kako se prijaviti za takmičenje?

Prijave na takmičenje se vrše putem onlajn formulara ili pozivom na telefon 062/15-69-665 do 7. juna 2021.

Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 13. juna 2021. na stranici www.pticesrbije.rs i u sredstvima javnog informisanja.

Detaljna pravila takmičenja možete pročitati ovde.

Cilj ovog takmičenja je da se ukaže na činjenicu da su priroda i seoske laste kao i mala seoska domaćinstva ugrožena, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Domaćinstvima koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način preti nestanak usled zamiranja sela i pritiska koji stvara moderna poljoprivreda.

Laste i tradicionalno stočarstvo

Društvo želi da nagradi domaćinstva koja svojim opstajanjem na selu omogućavaju opstanak seoskih lasta i prirode.

Tradicionalno stočarstvo je ključno za opstanak seoskih lasta. Štale sa tavanicom od drvenih dasaka i greda, otvorenim prozorima i vratima, u kojima domaćini ne zaprašuju muve i druge insekte, raj su za laste.

Da je ovo svojevrstan ključ za uspeh na takmičenju „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ govori činjenica da su sva prethodna pobednička domaćinstva ispunjavala ove tri nabrojane stavke.

Kako prepoznati seosku lastu?

Seosku lastu (Hirundo rustica), ukazuje Društvo, karakteriše dug viljuškast rep i riđe grlo i čelo što čini ovu lastu lako prepoznatljivom. Trbuh i osnova repa su bele boje, u kontrastu sa poptuno crnim leđnima.

Najčešće se gnezdi u objektima poput štala. Gradi poluotvorena gnezda od blata koja lepi za zidove, tik ispod plafona.

Često se može videti kako u brzom i veštom letu tik iznad zemlje lovi insekte, opisuje ovu lepu pticu Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede