Garancijski fond APV petnaest godina uz partnere i klijente

garancijski fond 15 godina

Jubilej Garancijskog fonda AP Vojvodine.

Osnovni cilj poslovanja Garancijskog fonda AP Vojvodine jeste izdavanje garancija, odnosno stvaranje preduslova za lakši pristup kreditnim linijama poslovnih banaka, privrednim društvima (mikro, malim i srednjim), preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, radi obezbeđenja nedostajućih finansijskih sredstava za finansiranje.

garancijski fond APV logo

Devet kreditnih linija Garancijskog fonda AP Vojvodine

U poslednje dve godine, proširene su oblasti privrede kojima Garancijski fond AP Vojvodine izdaje garancije kao sredstvo obezbeđivanja urednog vraćanja kredita poslovnim bankama.

Nenad Miljuš, izvršni direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine napominje da je aktuelno devet kreditnih linija fonda.

Novim konkursima Garancijskog fonda AP Vojvodine omogućava se privrednim društvima, poljoprivrednim gazdinstvima i preduzetnicima da apliciraju za kreditne linije u oblasti poljoprivrede, odnosno za nabavku repromaterijala i to na bazi već postojećeg kolaterala. 

Zemljoradničke zadruge, kao pravna lica, takođe mogu da apliciraju za sve garantne linije Garancijskog fonda AP Vojvodine.

„Nove linije su za kupovinu objekata za obavljanje privrednih delatnosti i obavljanje medicinskih i vaspitno obrazovnih usluga, zatim, linija za nabavku repromaterijala u poljoprivredi, i za finansiranje gradnje, rekonstrukcije, adaptacije silosa, hladnjača, podnih skladišta i nabavku prateće opreme. Takođe, treba napomenuti da je novina i to da su linije „start up“ i nabavka opreme za preduzetnice koje obavljaju delatnost do 3 godine, prošireni i na mlade do 35 godina starosti“, objašnjava Miljuš.

Pomoć preduzetnicama i mladim preduzetnicima

Ponuda fonda se prilagođava potrebama potencijalnih korisnika. Prepoznata je potreba za odobravanje garancija za preduzetnice, vlasnice malih preduzeća i mlade

„Konkurs je namenjem za preduzetnice, vlasnice malih preduzeća i mlade do 35 godina starosti čije je prebivalište, odnosno buduće poslovno sedište radnje ili preduzeća na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ovaj konkurs omogućava aplikantima najpovoljnije uslove na finansijskom tržištu za dobijanje kredita kod poslovnih banaka, sa „grejs“ periodom, uz najniže kamate i rokove otplate“, kaže Miljuš.

Pogodnosti i popusti članovima Kluba prijatelja  

Klub prijatelja Garancijskog fonda AP Vojvodine je novi projekat Fonda.

Formiran je kako bi članovima Kluba omogućio različite pogodnosti prilikom finansijskog poslovanja, ugovaranja osiguranja, kao i prilikom nabavke poljoprivredne mehanizacije, opreme, odnosno repromaterijala. Pored toga, članovima Kluba, partneri Fonda, omogućavaju različite promotivne pogodnosti i popuste za svoju robu i usluge.

Jubilej Garancijskog fonda AP Vojvodine – petnaest godina uz partnere i klijente

Garancijski fond 15 godina

Ovo je godina jubileja u kojoj Garancijski fond AP Vojvodine navršava 15 godina svog postojanja. Svečanost povodom obeležavanja petnaest godina postojanja Garancijskog fonda AP Vojvodine biće upriličena, u decembru, u Srpskom narodnom pozorištu  na sceni „Pera Dobrinović“ uz prisustvo najviših predstavnika iz Republike, Pokrajinske Vlade APV, kao i brojnih poslovnih partnera i klijenata Fonda.

Garancijski fond AP Vojvodine član Evropske asocijacije garantnih institucija

Svake godine održava se Godišnja skupština AECM – Evropska asocijacija garantnih institucija („AECM“ – European Association of Mutual Guarantee Societies), koja se organizuje u formi Generalne skupštine i Konferencije.

Na Konferenciji se obrađuje ranije izabrana tema, od strane članova AECM – a. Ove godine Godišnja skupština AECM – a održana je u Republici Poljskoj, odnosno u Varšavi, a participirali su i predstavnici Garancijskog fonda Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Ne izostaju međunarodna priznanja 

Međunarodno priznanje za projekat „Poslovno povezivanje žena koje žive u ruralnim područjima“ je potvrda uspešnog rada Garancijskog fonda AP Vojvodine. 

„Dobili smo evropsku nagradu za najbolje realizovani projekat iz oblasti rodne ravnopravnosti. Projekat „Poslovno povezivanje žena koje žive u ruralnim područjima“ je prvi projekat iz oblasti rodne ravnopravnosti koji je ikada odobren u okviru IPA Programa prekogranične saradnje između Republike Mađarske i Republike Srbije. Pokrenut je sa idejom da se seoskim ženama pruži institucionalna podrška za ekonomsko osnaživanje, imajući u vidu činjenicu da su nedovoljno prepoznate i uključene u ruralni razvoj svojih zajednica“, kaže Miljuš.

Projekat je imao dva opšta cilja, ekonomsko osnaživanje i saradnju seoskih žena preduzetnica i poboljšanje poslovnih mogućnosti za nezaposlene žene koje žive u ruralnim područjima.

Istraživanja, kao i različita iskustva, potvrđuju da se žene koje žive u ruralnim područjima suočavaju sa brojnim teškoćama koje njihov položaj u zajednici čini nepovoljnim, kaže Miljuš i dodaje da ograničene mogućnosti za pun razvoj, posebno u sferi ekonomije, utiču time negativno i na ukupnu dinamiku razvoja ruralnih područja.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede