Garancijski fond AP Vojvodine proširio Klub prijatelja

garancijski fond zadruzni savez 1200x525 1

Klub prijatelja Garancijskog fonda AP Vojvodine sve brojniji. Broj i vrednost izdatih garancija rastu.

Garancijski fond Vojvodine je na nedavno završenom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu proširio Klub prijatelja. 

klub prijatelja GFV

Sporazum o poslovnoj saradnji ovom prilikom Garancijski fond Vojvodine sklopio je sa kompanijom KITE, DDOR-om  i Zadružnim savezom Vojvodine.

garancijski fond kite doo

Na osnovu ovih sporazuma, kompanija KITE će korisnicima garancija odobravati 2 % popusta za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i repromaterijala.

garancijski fond zadruzni savez

Zadružni savez Vojvodine će članovima Kluba prijatelja Garancijskog fonda odobravati 15 odsto popusta na usluge osnivanja i unapređivanja rada zadruga ili osposobljavanja zadrugara, a DDOR će po posebnim uslovima odobravati svoje linije osiguranja iz oblasti poljoprivrede.

garanc fond o ddor 1200x525 1

 

Kroz članstvo u Klubu prijatelja fonda klijenti imaju na raspolaganju obaveštenja i informacije, koje su od bitnog značaja za obavljanje poslovne delatnosti.

Članovi Kluba prijatelja fonda na raspolaganju imaju razne popuste, vezano za pristup važnim događajima, sajamskim i drugim manifestacijama, kao i pogodnosti prilikom kupovine repromaterijala, opreme i mehanizacije po uslovima iz konkursa fonda, a odnosi se na proizvođače, kao i prodavce repromaterijala, opreme i mehanizacije članove Kluba prijatelja fonda. VIŠE OVDE.

Zašto je Garancijski fond važan poljoprivrednicima?

Garancijski fond Vojvodine je fond koji ne daje novac direktno klijentima, objašnjava za naš portal direktor Đorđe Raković. 

„Mi umesto klijenata dajemo garancije, obezbeđenja poslovnim bankama. Radi se o tome da kada uzimate određeni inos kredita uglavnom obezbeđenje koje treba da položite banci je dva do tri puta veće od iznosa kredita koji uzimate. Često puta klijenti nemaju sredstva za to obezbeđenje i onda ne mogu da ostvare nameru. Time gube i klijenti i banke. Garancijski fond predstavlja sponu između klijenta i banke gde mi banci obezbeđujemo garanciju. U slučaju da klijent ne vrati kredit mi izmirujemo banci iznos kredita u celosti sa svim pripadajućim kamatama. Garancijski fond se obezbeđuje tako što uzima kolateral koji je značajno manji nego što banke traže. Primera radi, banke najčešće traže kolateral koji je dva do tri puta veći od iznosa kredita, a Garancijski fond to traži u razmeri 1:1,3-1,5 što je poprilično manje, s tim što se kao obezbeđenje može uzeti i predmet kupovine“, kaže Raković.

Garanc fond APV logo zlatan 140

Broj izdatih garancija raste

U poslednjih godinu i po dana Garancijski fond Vojvodine beleži raste i broj i vrednost izdatih garancija.

To je, verovatno, posledica promena koje smo učinili u načinu poslovanja, kaže Raković.

„Linije koje smo do sada imali su bile ograničene određenim sredstvima, limiti su bili poprilično skromni. Ti limiti su sada uvećani. Navešću primer za izgradnju silosa. Garantovani iznos nekada je bio 150.000 evra, što je bilo dovoljno tek za jednu ćeliju. Mi smo taj iznos uvećali za tri puta. Za poljoprivredno zemljište dajemo do 200.000 evra garancije po pojedinačnom konkursu. Dajemo i za nabavku poljoprivredne mehanizacije takođe 200.000 evra. Za mala i srednja preduzeća za nabavku mašina i opreme ta suma je 350.000 evra. Imamo i garantne linije za energetsku efikasnost, izgradnju poljoprivrednih objekata i nabavku repromaterijala. Garancijski fond izlazi u susret poljoprivrednicima i svojim garancijskim linijama se prilagodio potrebama korisnika i tržištu“, kaže Raković.  

Foto: Garancijski fond APV

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede