Vrednost izvoza oragnskih proizvoda u odnosu na prethodnu godinu je uvećana za oko 2,3 miliona evra, a u prethodnih 4 godina za preko 10 miliona evra.
Najveći deo proizvedenih sertifikovanih organskih proizvoda u Srbiji se izvozi.
Podaci o vrednosti izvoza konstantno rastu iz godine u godinu, a oni prate i povećanje površina pod organskom proizvodnjom, kao i porast broja organskih proizvođača, navodi se u saopštenju Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia organica.
Po podacima Uprave za carine u 2019. godini iz Srbije je izvezeno 13.284 tona organskih proizvoda, a vrednost izvoza je iznela 29.75 miliona evra, od čega voće i proizvodi od voća čine preko 28,7 miliona evra.
U poređenju sa prethodnom godinom ukupna vrednost izvoza je uvećana za oko 2,3 miliona evra, a u prethodnih 4 godina za preko 10 miliona evra.
Najviše organskih proizvoda se tradicionalno izvozi na tržište država Evropske Unije, a najveću vrednost izvoza Srbija ostvaruje već godinama sa Nemačkom, pa je u 2019. godini ona iznosila skoro trećinu ukupne vrednosti izvoza.
Posle Nemačke najviše organskih proizvoda je prethodne godine izvezeno u Holandiju, Francusku, Italiju, Poljsku, SAD, Austriju i Belgiju.
Smrznuta malina je ostala i u 2019. godini na prvom mestu po količini i vrednosti ostvarenog izvoza, slede je koncentat od jabuka, zatim smrznuta kupina i višnja.
Da bi organski proizvodi mogli da se plasiraju na inostranom tržištu potrebno je da budu sertifikovani u skladu sa regulativom država u koju se izvozi, tako da su proizvođači u Srbiji, koji se bave izvozom organskih proizvoda, osim u skladu sa domaćim propisima sertifikovani i u skladu sa propisima EU, NOP-u (za tržište USA), BIOSUISSE (za švajcarsko tržište) i drugim propisima/standardima.
Kontrolu i sertifikaciju u organskoj proizvodnji u Srbiji obavljaju ovlašćene kontrolne organizacije, a za 2020. godinu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vopdoprivrede je ovlastilo šest kontrolnih organizacija.