Održana tribina „Deliblatska peščara budućim generacijama“

deliblatska pescara

Deliblatska peščara i mere za očuvanje njene biološke raznolikosti, eko turizam, razvoj zapadne kapije, agroekološki koncepti

U petak 28. januara u prostorijama Gradske uprave u Pančevu održana je tribina „Deliblatska peščara budućim generacijama“ u okviru istoimenog projekta udruženja „Srbija moj dom“.

Održana tribina „Deliblatska peščara budućim generacijama“ sastojala se iz predavanja i panel diskusija koje su bile namenjene lokalnoj zajednici (stanovništvu sa teritorija Deliblatske peščare) ekološkim udruženjima, udruženjima poljoprivrednika, pčelara, studentima, lokalnoj samoupravi, kao i svim ljubiteljima prirode Deliblatske peščare.

deliblatska pescara pejzaz
Foto: Bojan Vojnov

Deliblatska peščara i zaštita životne sredine

Tribina je imala za cilj razmenu iskustva, znanja i ideja o mogućnostima povećanja nivoa zaštite životne sredine u Specijalnim rezervatima prirode, naročito na njihovim obodnim delovima koji su okruženi učestalim antropogenim delovanjem. Na tribini su organizovane 2 panel diskusije, i zanimljiva predavanja poput Agroekoloških koncepata na obodnim delovima SRP Deliblatska peščara, kao i merama zaštite i očuvanja belog i crnog bora o kojima je pričao mast. inž. šumarstva Borislav Trajkovski.

Takođe, predstavljen je i projekat Banat greenway corridor – Interreg IPA CBC – Rumunija-Srbija koji je prezentovala mast. inž. ekonomije Zorana Vladu, dok je Dejan Zagorac predstavio Ukuse Deliblatske peščare i prisutne upoznao sa zaboravljenim ukusima i mirisima ovoga kraja.

cvet deliblatska pescara

Panel diskusije o očuvanja biološke raznolikosti Deliblatske peščare i eko turizmu

Na panel diskusiji Mere i značaji očuvanja biološke raznolikosti Deliblatske peščare, učešće su uzeli mast. inž. poljoprivrede Bojan Vojnov sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, mast. inž. šumarstva Borislav Trajkovski, Aleksandar Sarmeš rukovodilac SRP jezero „Kraljevac“ i predsednik udruženja „Banatski pčelari“ Radovan Šofej.

Druga predviđena panel diskusija imala je za cilj promociju Razvoja eko turizma u SRP Deliblatska peščara i unapređenju postojećih potencijala. Tom prilikom poseticioma panela obratili su se Slobodanka Perović viši konzervator-istraživač, istoričar iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture sa projektom „Vetar, pesak, čovek“ i značaju očuvanja kulturno-istorijskog nasleđa Deliblatske peščare kao jedinstvene celine.

Koordinator projekta „Banat greenway corridor“ Zorana Vladu prisutne je upoznala sa narednim aktivnostima razvoja biciklističkog turizma i povezivanju zaštićenih područja, dok su se Dejan Zagorac, Slavica Miletić i Aleksandar Cvetković predstavili praktične primere razvoja eko i etno turizma u područjima Deliblatske peščare.

Sa glavnim akcentom na razvoju zapadne kapije Deliblatske peščare, projekat je imao za cilj unapređenje zaštite SRP Deliblatska peščara – lokalitet Volovske paše kroz smanjenje negativnih uticaja čoveka na prirodno dobro, a kroz praktične aktivnosti i mere očuvanja kao i edukovanja mladih i lokalnog stanovništva.

Projekat „Deliblatska peščara budućim generacijama“ sufinansiran je od strane Ministarstva zaštite životne sredine, a uz podršku Vetroelektrane Balkana „A Tesla Wind Company“, Vojvodina šume – ŠG Banat iz Pančeva, Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva, Turističke organizacije Kovin, MZ Dolovo, Doma kulture „25. maj“ Dolovo i OŠ „Aksentije Maksimović“ Dolovo, udruženja „Banatski pčelari“ Dolovo, udruženju vinara i vinogradara „Sveti Trifun“ Dolovo.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede