Susreti gljivara na Fruškoj gori održani 17. put

izlozba gljv a2

Susreti gljivara na Fruškoj gori održani su 25. oktobra na radost ljubitelja prirode i gljiva.

Manifestacija je održana u umanjenom obimu zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji.

Organizatori Gljivarsko društvo Novi Sad je zbog ovakve situacije odustalo od predavanja i projekcija dokumentarnih filmova o gljivama u zatvorenom prostoru kao i večernjeg druženja sa prijateljima gljivarima iz cele Srbije.

U normalnim okolnostima Susrete posećuju gljivari iz cele Srbije ali i iz okruženja: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Mađarske. Očekivali smo i goste iz Grčke ali su, kao i ostali, morali da odustanu, kaže Momčilo Daljev ispred organizatora.

izlozba gljiva

„Priredili smo izložbu samoniklih gljiva Fruške gore i okoline, izložbu fotografija gljiva i promotivni štand GD Novi Sad. Takođe su posetioci mogli da uživaju u raznim specijalitetima od gljiva koje su spremile vešte ruke članova naše gastronomske sekcije kao i u gljivarskom gulašu, takozvanom gljivašu. Potrebno je naglasiti da se naše dve manifestacije, Mala letnja izložba u Dunavskom parku i Susreti gljivara na Fruškoj gori, nalaze u redovnom kalendaru manifestacija Turističke organizacije Vojvodine“, dodaje Daljev.

Najmlađi gljivar u Srbiji je Srđan Blanuša

Srdjan Blanusa 2
Srđan Blanuša

Pored svega toga organizovali su i polaganje ispita za sticanje zvanja Determinator i Gljivar u okviru Mikološko-gljivarskog saveza Srbije te smo dobili najmlađeg gljivara u Srbiji, možda i svetu. To je Srđan Blanuša iz Zemuna koji je sa samo 9 godina savladao gradivo za polaganje i pokazao izuzetno znanje o svetu gljiva.

Izložba

izlozba Fg

Izložene gljive su sakupljane na nekoliko lokaliteta na Fruškoj gori ali su bili prikazani i eksponati iz sremskih šuma, Deliblatske peščare i Divčibara.

„Posebno bih istakao retku gljivu koju su posetioci mogli da vide izloženu, Chlorophyllum agaricoides, gljiva koja se nalazi na evolucijskom međukoraku između listićavih gljiva i gasteroidnih gljiva (gljive koje nemaju listiće već svoje spore čuvaju unutar plodnog tela koje starenjem puca i spore se raznose vetrom) a pronašli smo je u Deliblatskoj peščari“, dodaje Daljev.

Gljivarsko društvo Novi Sad

Gljivarsko društvo Novi Sad je osnovano 2003. godine odlukom osnivačke skupštine, a osnivači su bili grupa entuzijasta, zaljubljenika u prirodu, profesori i studenti sa PMF Novi Sad, a uz nesebičnu pomoć prijatelja iz Beogradskog Mikološkog Društva Srbije.

Deo su i jedni od osnivača Mikološko-gljivarskog Saveza Srbije koji okuplja većinu gljivarskih društava u Srbiji i održava vezu sa Savezima iz Grčke, Hrvatske i Slovenije.

Sarađuju sa institucijama kao što su: Republički zavod za zaštitu prirode iz Beograda, Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode iz Novog Sada, Prorodno matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Udruženjem studenata Josif Pančić i mnogim drugim.

Godišnje aktivnosti Glivarskog društva Novi Sad podrazumevaju terensku i obuku u zatvorenom u poznavanju sveta gljiva, ostvarujemo veliki broj terenskih izlazaka po Fruškoj gori i ostatku Srbije, vršimo popis gljiva Fruške gore, organizujemo manifestacije i učestvujemo u manifestacijama drugih društava iz Srbije.

„Aktivnosti su i pisanje radova i knjiga na temu gljiva, terenski rad u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode na NP Tara i popis gljiva Golije za park prirode Golija. Kad god smo u mogućnosti trudimo se da podižemo ekološku svest garđana i da istu prikazujemo na ličnom primeru“, ističe Daljev.

Fotografije: Stevan Baluban, Bojan Šeguljev i Momčilo Daljev

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede